Ekonomija

Nemoguće bez Rusije: Zapadni giganti zbog profita izbegavaju sankcije

U trgovini bakrom, aluminijumom i cinkom poslovanje s Ruskom Federacijom je bez premca
Nemoguće bez Rusije: Zapadni giganti zbog profita izbegavaju sankcije© Photo by Leon Neal/Getty Images

Podaci Londonske berze metala (LME) ukazuju da su brojne zapadne trgovačke korporacije spremne da zaobiđu sankcije i druga ograničenja Rusiji kako bi zadržale profit.

"U vreme kada se mnogi bore da zarade novac u trgovini metalima, poslovi koji uključuju isporuke iz Rusije su među retkima koji donose solidan profit", izjavio je šef jedne trgovačke firme za "Blumberg".

Multinacionalna trgovačka kompanija "Trafigura grup" traži nove poslove koji se tiču kupoprodaje ruskih metala – sklopila je ugovor o kupovini više od 100.000 tona bakra od ruskog rudarskog giganta "Norilsk nikela", kao i kupovini 200.000 tona aluminijuma od "Rusala" – dok finansijske kompanije, po podacima LME, uključujući "Siti" i "Skverpoint kapital LLP", kupuju velike količine ruskog aluminijuma koji sada dominira na berzi.

"Trafigugra" nastoji i da zaključi dugoročni ugovor za kupovinu rude cinka koju će proizvoditi rudnik Ozjornoe u Sibiru. Rudnik bi trebalo da počne s proizvodnjom u narednih nekoliko meseci i ukoliko bude radio punim kapacitetom, biće jedno od najvećih nalazišta cinka na svetu.

Za ruski cink su zainteresovani i švajcarska trgovačka kuća "Open mineral", kao i dve kineske kompanije, naveo je izvor "Blumberga".

image