Rusija

Rusija sprema nove modele dronova: Šojgu posetio postrojenja za proizvodnju, sve teče po planu

Ruski ministar odbrane je tokom posete obišao i postrojenja kompanije "ZALA Aero", proizvođača dronova sada već čuvene porodice "lanset" koji se intenzivno koriste u zoni SVO
Rusija sprema nove modele dronova: Šojgu posetio postrojenja za proizvodnju, sve teče po planu© Министарство одбране Руске Федерације

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu posetio je preduzeća za proizvodnju dronova i bespilotnih letelica u sklopu vojnoindustrijskog kompleksa u Udmurtiji, gde se uverio da se proizvodnja odvija po planu.

"U postrojenjima koncerna "Kalašnjikov", Sergej Šojgu je imao uvid u rad proizvodnih linija za izradu bespilotnih letelica namenjenih Oružanim snagama RF u okviru državne porudžbine", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Šojgu je obavešten da je otvaranjem novih postrojenja nakon 2022. godine, stopa proizvodnje besposadnih vazduhoplova porasla za 60 odsto, kao i da će u budućnosti porasti za još nekoliko puta.

Zahvaljujući puštanju u rad novih fabrika, proizvodnja visokopreciznog naoružanja poput protivoklopnih raketa "vihor-1", vođenih artiljerijskih granata "kitolov-2" i raketa PVO "strela" će biti dva puta veća.

Stoga je ministar odbrane skrenuo pažnju rukovodstvu preduzeća na potražnju za protivvazduhoplovnim raketama: "Ovo je veoma važna stvar, svi ključni infrastrukturni i privredni objekti - za naftu, gas i njihovu preradu - moraju biti zaštićeni".

Dodatno, Šojguu su prikazani novi kompozitni materijali koji će povećati izdržljivost dronova, kao i nova lutajuća municija, sa dizajnom zasnovanim na aerodinamičkoj konfiguraciji "letećeg krila".

Prema rečima jednog od predstavnika fabrike, novi dron-kamikaza već može da leti na osnovu unetih koordinata, a trenutno se ispituje i automatski sistem navođenja. To znači da će letelica biti opremljena glavom za navođenje, koja samostalno prepoznaje i "zaključava" cilj koji treba uništiti.

Letenje na osnovu koordinata, znači da se putanja leta unosu u računarski modul drona, koji potom prati zadate tačke na elektronskoj mapi označene oblasti sve do cilja. Zbog toga letelica može da koriguje svoju poziciju na različite načine, kao npr. upotrebom satelitske navigacije.

Ruski ministar odbrane je tokom posete obišao i postrojenja kompanije "ZALA Aero", proizvođača dronova sada već čuvene porodice "lanset" koji se intenzivno koriste u zoni SVO. Iz ove kompanije je saopšteno da se radi na novim modelima izviđačkih i borbenih letelica, modifikovanih na osnovu iskustava iz upotrebe u realnim borbenim uslovima, a ministar je obavešten i o dostignućima u domenu analize, obrade i prenosa podataka, i sistema za navigaciju.

Istraživački napredak u nabrojanim segmentima će omogućiti da se svi besposadni vazduhoplovi objedine u jedan kompleksan sistem i uništavaju ciljeve neprijatelja na automatizovan način.

Ministar Šojgu je posetio i pogon preduzeća "Besposadni sistemi", gde je obavešten o razvoju novih dronova sa avionskim i helikopterskim pogonom, kao i naprednim trenažnim programima, zahvaljujući kojima će operateri savladati upravljanje letelicama u što kraćem roku.

Nakon obilaska, ruski ministar odbrane je održao sastanak sa predstavnicima preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa i oružanih snaga, a prema njegovim rečima većina zahteva postavljenih pre godinu dana je ispunjeno.

"Sada moramo da pređemo na sledeću fazu, koja se zove 'rešavanje problema prepoznatih tokom SVO', a veći deo njih vam je poznat. Problemi se odnose na prenos podataka, upravljanje, navođenje i označavanje ciljeva", naglasio je Šojgu i dodao:

"Postojeći kapaciteti nam omogućavaju da se suočimo sa većinom savremenih problema. Tu mislim na borbu protiv FPV dronova, elektronsko ratovanje na taktičkom nivou i upotrebu veštačke inteligencije".

Na kraju sastanaka, ministar odbrane postavio je zadatak rukovodstvima preduzeća da povećaju stopu, kvalitet i stepen automatizacije u proizvodnji.

image