Rusija

Novi dronovi za ruske jedinice na frontu

Opremu su testirali stručnjaci iz jedinica za dejstvo bespilotnim letelicama kopnene vojske, na jednom od poligona u Donjeckoj Narodnoj Republici
Novi dronovi za ruske jedinice na frontuwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov/Global Look Press

Mehanizovane jedinice ruske vojske u okviru grupe "Vostok" raspoređene u zoni SVO, dobile su seriju eksperimentalnih malogabaritnih izviđačko-udarnih FPV (First Person View) dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF, prenose "RIA Novosti".

U saopštenju se između ostalog navodi: "Predstavnici jednog od preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa isporučili su pripadnicima 68. armijskog korpusa grupe 'Vostok' seriju eksperimentalnih izviđačko-udarnih FPV dronova. Novu opremu prethodno su testirali stručnjaci iz jedinica za dejstvo bespilotnim letelicama kopnene vojske, na jednom od poligona u Donjeckoj Narodnoj Republici."

Prema saopštenju MO, operateri će novim letelicama upravljati koristeći specijalne naočare (poput onih za virtuelnu realnost), koje pružaju pogled iz prvog lica u realnom vremenu, čime je obezbeđena visoka preciznost pri navođenju drona na cilj. 

"U bliskoj budućnosti dronovi će biti prebačeni na prvu liniju fronta, gde će se koristiti za udare po živoj sili, utvrđenjima i oklopnim vozilima neprijatelja", dodaje se u saopštenju.

image