Rusija

Najsavremenije bespilotne letelice u ruskoj mornarici: "Ohotnik" i "inohodec" uskoro u akciji

Posebna pažnja u procesu opremanja i modernizacije usmerena je na razvoj bespilotne avijacije
Najsavremenije bespilotne letelice u ruskoj mornarici: "Ohotnik" i "inohodec" uskoro u akcijiwww.globallookpress.com © PJSC UAC

Mornarička avijacija ruske vojske će uskoro biti opremljena najsavremenijim izviđačko-borbenim bespilotnim letelicama "ohotnik" i "inohodec" ("orion"), najavio je admiral Nikolaj Evmenov, vrhovni komandant Ratne mornarice RF, prenose "RIA novosti".

U intervjuu za zvanični list Ministarstva odbrane Rusije, "Krasnaja zvezda" ("Crvena zvezda"), glavnokomandujući pomorskih snaga saopštio je: "Posebna pažnja usmerena je na razvoj bespilotne avijacije. U planu je uvođenje savremenih besposadnih kompleksa "ohotnik" i "inohodec" u operativnu upotrebu".

O "ohotniku" je već bilo reči, a za sada nije poznato da li se reči admirala Evmenova odnose na osnovnu ili unapređenu verziju "inohodeca", poznatu i kao "sirijus".

Vrhovni komandant pomorskih snaga dodaje i da je u planu povećanje borbenih sposobnosti protivpodmorničkih i izviđačkih letelica u sastavu mornarice, i to modernizacijom aviona poput Tu-142MZ i Il-38, odnosno helikoptera Ka-27 i Ka-31R, kao i razvojem novih sistema.

image