Rusija

Putin: NATO je instrument spoljne politike SAD, Rusija želi okončanje sukoba

Uvođenje sankcija protiv Takera Karlsona pokazalo bi pravo lice moderne liberlano-demokratske diktature u SAD, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin
Putin: NATO je instrument spoljne politike SAD, Rusija želi okončanje sukoba© Tanjug/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

NATO je instrument spoljne politike SAD, a ako veruju da im taj savez nije potreban – to je njihova odluka, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući odnose bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa sa evropskim liderima.

"Mislim da od NATO-a uopšte nema koristi, on nema smisla. To je samo jedna stvar – instrument američke spoljne politike. Ali, ako SAD veruju da im ovaj instrument nije potreban, to je njihov odluka", rekao je Putin novinaru Pavlu Zarubinu u videu koji je objavljen na telegram kanalu Kremlja.

Predsednik RF je kazao i da Rusija želi da okonča sukob u Ukrajini, kao i da su u prvi mah to pokušali da urade mirnim putem.

"Mi nismo započeli rat, već samo pokušavamo da ga zaustavimo. U prvoj fazi smo to pokušali da uradimo mirnim putem, uz pomoć sporazuma iz Minska. Kako se kasnije ispostavilo, oni su nas vukli za nos", rekao je Putin.

On je podsetio da su bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel i bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi javno priznali da nisu imali nameru da ispunjavaju dogovore, već da im je cilj bio kupovina vremena i naoružavanje ukrajinskog režima.

Putin je rekao i da jedino zbog čega žali jeste što Ruska Federacija nije ranije započela aktivna dejstva u ukrajinskom pravcu.

"Jedino zbog čega možemo da žalimo je što nismo ranije započeli svoje aktivne akcije, verujući da imamo posla sa pristojnim ljudima", naglasio je on.

Komentarišući ministarku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok, predsednik Putin je kazao da je ona neprijateljski raspoložena prema Rusiji, ali je takođe neprijateljski nastrojena prema sopstvenoj zemlji – "ona prezire ekonomske interese Nemačke".

"Ljudi poput nemačke ministarke spoljnih poslova su, naravno, u ovom slučaju neprijateljski raspoloženi prema našoj zemlji. Ali, po mom mišljenju, ona je neprijateljski raspoložena i prema sopstvenoj zemlji. Teško je zamisliti političara ovog ranga da se sa takvim prezirom odnosi prema ekonomskim interesima svoje zemlje i svog naroda", istakao je Putin.

Rusija se ne meša u američke izbore

Ruski predsednik je rekao i da bi bilo neprimereno da se Rusija meša u izborni proces u Americi koji je u toku.

Putin je na pitanje ko je bolji za Rusku Federaciju od mogućih lidera SAD – aktuelni predsednik Džozef Bajden ili bivši predsednik Donald Tramp, odgovorio da je to Bajden, budući da je "iskusniji i predvidljiviji".

"Bajden. On je iskusnija osoba. On je predvidljiv", naveo je predsednik Rusije.

Putin je najavio i da je Rusija spremna da sarađuje sa bilo kojim američkim liderom u kog tamošnji narod ima poverenja.

Ruski predsednik je istakao, između ostalog, i da bivši britanski premijer Boris Džonson, kada je pokušao da ubedi Kijev da ne pregovara sa Rusijom, nije mogao da dođe u Ukrajinu bez konsultacija sa Vašingtonom.

Govoreći o nacizmu, Putin je objasnio da sadašnja generacija Nemaca ne treba da snosi punu političku odgovornost za sve što je uradila nacistička Nemačka, već da moramo da pođemo od današnje realnosti i pogledamo ko koju i kakvu politiku vodi.

"Ne verujem da današnja generacija Nemaca treba da snosi punu političku odgovornost za sve što je uradila nacistička Nemačka. Nemoguće je prebaciti odgovornost za ono što su Hitler i njegovi poslušnici uradili na ljude današnje generacije. I ne samo u Nemačkoj, već i u drugim delovima sveta, Evropi i tako dalje. Mislim da bi to bilo nepravedno. I uopšte, lepljenje ove etikete celom nemačkom narodu je nepoštena pozicija", dodao je on.

Putin o Takeru Karlsonu

Govoreći o pretnji hapšenjem Takeru Karlsonu posle intervjua u Moskvi, Putin je podsetio da je u današnjoj Americi sve moguće, navodeći primer Džulijana Asanža.

"Asanž sedi (u zatvoru), i skoro ga se više niko i ne seća. Samo njemu bliski ljudi. On je, u najmanju ruku, optužen da je odao neke državne tajne. Za Karlsona je to teško reći, jer on nije pominjao nikakve tajne", rekao je ruski predsednik.

Putin je dodao i da bi uvođenje sankcija protiv Karlsona pokazalo pravo lice moderne liberlano-demokratske diktature u SAD. Putin je istakao da bi njegovo potencijalno hapšenje bilo tužno.

Kada je reč o samom intervjuu, ruski predsednik je kazao da nije na njemu da sudi o njegovom sadržaju, već da je to na gledaocima i čitaocima.

"Nije na meni da sudim koliko je to na kraju bilo smisleno. Gledaoci, slušaoci i, možda, čitaoci dobijenog materijala – oni moraju sami da donesu zaključak", rekao je Putin.

Predsednik Rusije: Blinken je naš čovek

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena "ruskim čovekom" i izneo istorijske činjenice koje to dokazuju.

Šef države je podsetio da je Blinken ranije govorio na temu jevrejskih pogroma.

"Nekoliko puta je pričao o tome, da su njegovi rođaci, njegov pradeda pobegli iz Rusije od jevrejskih pogroma. U različitim zemljama, u Evropi, Sjedinjenim Državama, ova tema se stalno otvara sa ciljem da se demonizuje Rusija, da se pokaže kakvi varvari, kakvi nitkovi i razbojnici žive ovde", istakao je ruski lider.

"U stvari, ako pogledate ono što je rekao aktuelni državni sekretar, ako se pogleda ne na političke slogane, već na suštinu problema, mnogo toga postaje jasnije", rekao je Putin, pa je dodao:

"Na primer, sve to imamo u našoj arhivi: pradeda gospodina Blinkena koji je napustio Rusku imperiju, rođen je, po mom mišljenju, negde u Poltavskoj guberniji, a zatim je živeo i otišao iz Kijeva."

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li Blinken veruje da je ovo iskonska ruska teritorija: Kijev i susedne teritorije? Šef ruske države je ukazao i na Blinkenove reči da je njegov pradeda pobegao iz Rusije od jevrejskih pogroma.

"U ovom slučaju, u najmanju ruku, on veruje da tamo nije bilo Ukrajine 1904. godine. Naime, 1904. godine, pradeda gospodina Blinkena je otišao iz Kijeva u Sjedinjene Države, ako kaže da je pobegao iz Rusije."

"Očigledno je gospodin Blinken naš čovek", istakao je Putin.

image