Rusija

Putin: Ruski naučnici sve bliži stvaranju vakcine protiv raka

Glavi prioritet su borba protiv onkoloških, kardiovaskularnih, autoimunih bolesti i virusnih infekcija, istakao je predsednik Rusije
Putin: Ruski naučnici sve bliži stvaranju vakcine protiv raka© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ruska Federacija do sada je postigla veoma dobre rezultate kada je reč o medicinskom sektoru, ali ovaj potencijal je potrebno i dalje razvijati, kako bi zemlja bila u stanju da se samostalno izbori sa potencijalno novim pandemijama i izazovima, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Foruma "Tehnologije budućnosti".

Putin je istakao da će Moskva sigurno nastaviti saradnju sa drugim državama u toj oblasti, ali je i dodao da je najbitnije da Rusija sama ima svu neophodnu naučno-tehnološku bazu. Najavio je otvaranje novih medicinskih istraživačkih centara po Rusiji i otkrio da je samo tokom 2023. u Rusiji registrovano 530 novih domaćih preparata. U planu je, kako je rekao, i povećanje plata medicinskih radnika.

Prema njegovim rečima, glavni prioritet danas je borba protiv onkoloških bolesti, u vezi sa čim je država pokrenula poseban program još 2019. godine.

Više od polovine svih onkoloških bolesnika u zemlji danas svoju bolest otkriva u ranoj fazi, istakao je ruski lider. 

Porastao je, kako kaže, i broj hemioterapija, a otvoreno je i više od 500 novih onkoloških centara po celoj zemlji.

Ipak, jedna od najinteresantnijih stvari je to što je predsednik Rusije otkrio da su ruski naučnici sve bliži stvaranju vakcine protiv raka. Radi se, kako kaže, i na imunomodulatorima nove generacije, koji bi, takođe, uskoro mogli da uđu u upotrebu.

Govoreći o ruskim lekovima protiv raka, jedan od stručnjaka na forumu potvrdio je da oni preparati koji se danas koriste u Rusiji nisu ništa lošiji od onih koji se koriste u inostranstvu.

Osim borbe protiv onkoloških bolesti, drugi prioriteti su i borba protiv kardiovaskularnih, autoimunih bolesti i virusnih infekcija, zajedno sa profilaktikom, dodao je Putin. Jedan od ciljeva je i da se do 2030. do minimuma smanji broj obolelih od hepatitisa C.

Predsednik Rusije je naglasio da je potrebno promeniti principe koji se danas koriste u zdravstvu tako da u centru pažnje bude ne broj ukazanih usluga, već sam čovek. 

Istakao je da je nesumnjivo da će veštačka inteligencija biti veoma korisna, ali i da se običan čovek, odnosno, medicinski radnici ne mogu njome zameniti. 

Takođe, ponovio je da država poklanja veliku pažnju fizičkoj aktivnosti građana. Zbog toga, u planu je otvaranje novih sportskih i drugih medicinskih centara po celoj zemlji.

Ranije tokom dana, predsedniku Rusije su u okviru foruma pokazani i neki od najnovijih izuma u sferi medicine. 

Jedan od njih je i poseban čip, koji, nakon što se ugradi u moždanu koru čoveka, može da mu vrati vid. Ovaj čip je već napravljen i trenutno prolazi kroz klinička ispitivanja.

image