Rusija

Putin: Ruski spasioci i dalje pomažu ljudima širom sveta

Prilikom formiranja sistema civilne odbrane neophodno je koristiti iskustvo stečenu u Specijalnoj vojnoj operaciji, naglasio je ruski lider
Putin: Ruski spasioci i dalje pomažu ljudima širom svetawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Prioritetan zadatak spasilaca je osiguravanje bezbednosti u školama, fakultetima, bolnicama i javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putina u obraćanju na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije (MČS).

"Svi takvi objekti moraju u potpunosti da ispunjavaju savremene bezbednosne zahteve", naglasio je Putin.

Istakao je rad spasioca u novim regionima Ruske Federacije – DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti i poručio da se tamo ojača rad ovog tela.

U Marijupolju je prošle godine otvoren novi centar za spasavanje, potpuno opremljen savremenom tehnologijom, neophodno je privući nove ljude – vatrogasce, spasioce, sapere, psihologe i druge specijaliste, poručio je Putin.

Putin je poručio da se razvije sistem za prevenciju vanrednih situacija za šta je potrebno aktivnije korišćenje savremenih digitalnih tehnologija kao i uvođenje novog softvera koji će ruskim spasiocima omogućiti da brzo primaju i analiziraju informacije o potencijalnim vanrednim situacijama.

Prilikom formiranja sistema civilne odbrane neophodno je koristiti iskustvo stečenu u Specijalnoj vojnoj operaciji, naglasio je Putin.

"Posebnu pažnju posvetite civilnoj odbrani u regionima koji su u neposrednoj blizini borbene linije i koji su podložni terorističkim napadima neonacista. To se odnosi i na hitnu pomoć građanima koji su stradali u sabotažama i granatiranjima", naglasio je.

"Ruske vlasti će nastaviti indeksiranje plata i poboljšanje uslova života zaposlenih u Ministarstvu za vanredne situacije", poručio je.

"Država će nastaviti da jača socijalne i druge mere podrške osoblju Ministarstva za vanredne situacije. U 2023. godini su ustanovljeni dodatni novčani bonusi i socijalne garancije za zaposlene koji rade u posebnim uslovima na teritorijama novih ruskih regiona", precizirao je predsednik.

Ko su ruski spasioci?

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije je dobro organizovana, mobilna, tehnički opremljena struktura koja je odgovorna za rešavanje mnogih važnih zadataka vezanih za zaštitu ljudi u vanrednim situacijama, za sprečavanje i gašenje požara, otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i nesreća koje je prouzrokovao čovek, kao i za razvoj sistema civilne odbrane, naglasio je Putin.

Ruski spasioci su prošle godine delovali u teškim i, kako to često biva, nestandardnim uslovima, naglasio je.

Istakao je njihov doprinos smanjenju štete od poplava i požara u Sibiru i na Dalekom istoku, Povolžju i južnoj Rusiji.

"Profesionalno i hrabro su delovali i u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Rizikujući svoje živote, spasioci su evakuisali ljude iz opasnih područja, dopremali humanitarnu pomoć i deminirali područje, a učestvovali su u obnovi škola, bolnica i drugih društvenih objekata", podsetio je ruski predsednik.

Međutim, ruski spasioci su dejstvovali i van granica Rusija, pomagali su žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji i evakuisali su ruske državljane iz zone palestinsko-izraelskog sukoba i drugih kriznih područja, naglasio je Putin.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner