Magazin

Heroji sa šapicama: Više od 100 mačaka-specijalaca je odgovorno za red i mir u Rusiji

U odredima službe za hitne intervencije Rusije postoji posebna kategorija zaposlenih - oni dobijaju platu "u hrani", žive u službenim prostorijama, a neki od njih imaju i društvene mreže. Upoznajte Semjona, Beljaša, Businku i Tolika - mačke koje vode računa o bezbednosti stanovnika Rusije i učestvuju u herojskim podvizima zajedno sa ostalim kolegama.
Heroji sa šapicama: Više od 100 mačaka-specijalaca je odgovorno za red i mir u Rusiji© РИА Новости / Наталья Горшкова

Na šta prvo pomislite kada vam neko spomene službu za hitne intervencije? Verovatno na vatrogasce, policiju ili hitnu pomoć koji po pozivu jure kroz grad kako bi pomogli nekome ko se obreo u nezavidnoj siutuaciji. U pravu ste, ali u Rusiji se za ovu službu vezuju i neke lepe asocijacije.

Mačke - glavne zvezde službe za hitne intervencije u Rusiji

Glavne zvezde službe za hitne intervencije (MČS) u Rusiji nisu ni vatrogasci, ni policajci, a ni lekari, već mačke. Ovi "krzneni specijalci", iako ne spašavaju žrtve u pravom smislu te reči, imaju značajnu ulogu u odredima MČS - oni patroliraju rekama zajedno sa kolegama motreći na bezbednost plovila, dežuraju u dispečerskim centrima, izlaze po pozivu na teren i pomažu ljudima u nošenju sa teškim situacijama.

Neretko, ovi heroji sa šapicama imaju i svoje naloge na društvenim mrežama, na kojima njihove kolege, pravi specijalci, objavljuju zanimljiv i edukativan sadržaj. Korisnicima su naročito interesantne dogodovštine iz smena, ali i životne priče i karijerni rast ovih šarmantnih spasilaca.

Mačak Semjon - legendarni zastavnik koji ostalim macama "prokrčio put"

Legendarni mačak Semjon je bio omiljeni kolega u vatrogasnoj jedinici u gradu Tjumen, a svoju "karijeru" je započeo sasvim slučajno, obrevši se pred vratima službe. Semjon se jako brzo uklopio u kolektiv i postao amajlija svim spasiocima u svojoj jedinici. Vatrogasci su po njegovom ponašanju čak predviđali i kako će teći dan. Ukoliko bi Semjon bio miran, i smena bi protekla bez većih problema, ali ako bi mačak na početku dana bivao nervozan, spasioci su se pripremali za napet radni dan.

Nažalost, 2. maja je pres-služba saopštila tragičnu vest: nakon dugogodišnje karijere, Semjon je stradao u saobraćajnoj nezgodi. Kolektiv je ovaj gubitak veoma teško podneo, a mačak je na onaj svet ispraćen uz najviše počasti, u službenoj uniformi. Naredne, 2024. godine, u ovom gradu je planirano i otvaranje praka "Vatrogasaca i spasilaca", a jedna od skulptura će biti posvećena i Semjonu.

Beljaš - skinut za dužnosti zbog gojaznosti

Sredinom ove godine je u spasilačku službu grada Vologda ušetao crni mačak po imenu Beljaš, koji je nakon nekoliko godina života na ulici, konačno našao i porodicu i posao. Nakon svih neophodnih pregleda, mačak je stupio na dužnost i priključio se specijalcima, a zahvaljujući pređašnjem iskustvu na ulici, bio je posebno uspešan u razaranju gnezda agresivnih galebova.

Međutim, karijera Beljaša je krenula nizbrdo kada se u julu mesecu on toliko ugojio da se zaglavio između zida i radijatora. Nakon incidenta, zabrinute kolege su brže bolje krznenog kolegu poslale na bolovanje, kako bi skinuo višak kilograma koji je postao pretnja njegovom zdravlju. Za mesec dana, Beljaš je "skinuo" skoro 2 kilograma, nakon čega se vratio na dužnost.

Businka i Toljik - u spasilačkoj profesiji "od malih šapa"

U poslednjih nekoliko godina, odredu "Semjoniči", koji je svoje ime poneo po prvom krznenom specijalcu, mačku Semjonu, se priključilo preko 100 četvoronožnih "kolega". Među poslednjima su i maca Businka i mačor Anatolij, Tolja. Businka je glavna heroina rečne patrole i kruzira gradom na spasilačkom brodu "Nadežda", dok je Toljik u 89. vatrogasnoj brigadi.

Maca Businka se na brodu na kome i danas radi našla kao sasvim mala, a i dan danas niko od kolega ne zna kako je tamo dospela. Međutim, njoj se život na brodu toliko dopao, da je sa zadovoljstvom prihvatila i "poslovnu ponudu" - u zamenu za igračke, kućicu i grebalicu za kandže, Businka vodi računa da se u prostorijama broda ne zadržavaju glodari.

I mačak Anatolij, odnosno Toljik, kako mu kolege tepaju, je u poslu još od malena: za vreme jedne intervencije na terenu, on je uplašen potrčao ka spasiocima i sakrio se u njihovim kolima, a kako niko nije imao srca da ga ostavi na vetru i hladnoći, odveli su ga u stanicu. Tamo se Toljik brzo odomaćio i postao deo kolektiva, ali mu je omiljeni kolega definitivno mačak-lekar Oleg, koji živi u susednoj zgradi hitne pomoći.

image