Srbija i Balkan

Danas je njihov dan: Spasioci iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra zadužili čitav region

Reditelj Emir Kusturica kaže za RT Balkan da je prava sreća što su ruski vatrogasci-spasioci bili u Srbiji kada se dogodio požar na Tari, inače bi Mokra gora izgorela
Danas je njihov dan: Spasioci iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra zadužili čitav regionwww.globallookpress.com © EMERCOM of Russia/via Globallookpress.com

Dan spasilaca u Ruskoj Federaciji obeležava se danas, a proslavljaju ga i ruski spasioci angažovani u Srpsko-ruskom humanitarnom centru (SRHC) u Nišu, jedinstvenoj humanitarnoj organizaciji za pomoć u vanrednim situacijama.

Među njima su iskusni spasioci, vatrogasci, alpinisti, planinari, lekari...

Spasilac Ministarstva za vanredne situacije Rusije i instruktor u Srpsko-ruskom humanitarnom centru Leonid Radun čestitao je praznik kolegama. 

"Poziv spasioca često je povezan sa različitim rizicima i izazovima, ali bez obzira na sve, naša je čast i naš je dug da pomognemo bratskom srpskom narodu", poručio je za RT Balkan Leonid Radun.

O herojstvu i sposobnostima ruskih spasilaca priča se naširoko, najviše u onim područjima gde su pomogli kada je bilo najpotrebnije. A oni stignu svugde, kada god je nevolja i među prvima priteknu u pomoć. SRHC je više puta učestvovao u akcijama gašenja požara i pružanju humanitarne pomoći ne samo širom Srbije, već i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Albaniji...

Hrabri i požrtvovani

Reditelj Emir Kusturica kaže za RT Balkan da je prava sreća što su ruski vatrogasci-spasioci bili u Srbiji kada se dogodio požar na Tari, inače bi izgorela Mokra gora.

"Da njih nije bilo Mokra gora bi izgorela ili bi bar dve trećine šume nestalo", ističe Kusturica, dodajući: "Oni su za dva dana, kroz osam ili deset naleta uspeli da ugase požar. Spasili su šumu od onih koji su je zapalili, kako bi mogli da kopaju nikl. Brzom reakcijom Mokra gora je spasena."

Najnagrađivaniji srpski reditelj kaže da su ruski spasioci pokazali najveći stepen hrabrosti.

Kusturica ističe da su u saradnji sa srpskim vatrogascima ruske kolege učinile veliku stvar, a da su i srpski vatrogasci pokazali veliku spremnost, budući da je teren nepristupačan, uz brojne otežavajuće uslove.  

"Kada su bili požari u Grčkoj, pilot koji se previše približio vatri pri gašenju požara je nastradao, to je jako opasno. Oni iz tih aviona gase požare i vladaju time, ali po njihov život uvek postoji rizik. U naletima nad Mokrom gorom se pokazalo da su izuzetno vešti", naglašava dvostruki dobitnik kanske "Zlatne palme" iskazujući duboku zahvalnost spasiocima iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra što su spasili Mokru goru.

Čučković: Obrenovčani pamte ruske spasioce

Još jedan svetli primer hrabrosti i požrtvovanosti spasilaca iz ovog centra je i 2014. kada su Srbiju, a najviše Obrenovac pogodile poplave, a ruski spasioci među prvima su pritekli u pomoć.

Zbog ovih poplava iz Obrenovca je evakuisano gotovo 8.000 ljudi, a materijalna šteta naneta vremenskom nepogodom bila je ogromna. 

Miroslav Čučković, koji je u to vreme bio predsednik opštine Obrenovac, kaže za RT Balkan da su građani znali šta dolazak ruskih spasilaca znači, kao i da im je to ulilo nadu.

"Kada se Obrenovčani sete tih nemilih događaja prva misao koja im padne na pamet su hrabri pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra koji su u Obrenovac stigli sa adekvatnom opremom i u velikom broju", ukazuje Čučković. 

Najveće zadovoljstvo je bilo, navodi Čučković, kada su na godišnjicu majskih poplava imali priliku da ugoste spasioce iz centra i da mimo akcije spasavanja i tih dejstava razgovaraju sa njima.

"Kada smo ih ugostili na godišnjicu poplava, 2015. godine i porazgovarali sa njima - svi smo shvatili o kakvim se herojima radi. Godinu dana ranije imali smo prilike da gledamo kako dejstvuju i na najudaljenijim mestima gde je vodena stihija udaljena više desetina metara od suvog dela, a oni su tamo odlazili desantnim čamcem i izvlačili ljude", priseća se Čučković. 

On ističe da su ruski spasioci u potpunosti koordinisali sa srpskim službama i postupali onako kako su propisivali nadležni iz srpskih službi pod čijom komandom su bili svi spasioci koji su dolazili.

"Vodeni talasi su dosezali nekoliko metara, ljudi su bežali na krovove kuća, a u naseljima poput 'Braće Jugović' i krovovi su potapani. Svako ko je tih dana bio u Obrenovcu i učestvovao u akciji spasavanja bio je apsolutno životno ugrožen, to je bila prirodna katastrofa svetskih razmera", ukazuje naš sagovornik. 

Tada se, prema rečima nekadašnjeg predsednika opštine među građanima Obrenovca moglo čuti: "Rusi dolaze, Rusi će nas spasiti".

image