Rusija

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije otvara novi poligon za vatrogasce i spasioce u Srbiji

Srpski i ruski spasioci će u okviru Rusko-srpskog humanitarnog centra moći da vežbaju praktične veštine u uslovima bliskim stvarnim
Ministarstvo za vanredne situacije Rusije otvara novi poligon za vatrogasce i spasioce u Srbijiwww.globallookpress.com © EMERCOM of Russia/Twitter.com

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije planira da ove godine otvori novi poligon za vatrogasce i spasioce u okviru Rusko-srpskog humanitarnog centra (RSHC), gde će spasioci moći da vežbaju u realnim uslovima.

RSHC daje značajan doprinos prevenciji i reakciji u vanrednim situacijama na Balkanu, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Centar je 2012. godine otvoren u Nišu i služi za obuku za usavršavanje vatrogasnih i spasilačkih jedinica, ima kvalifikovano osoblje sa relevantnim diplomama i međunarodnim sertifikatima.

"Samo u protekloj godini praktičnu obuku je prošlo 514 specijalista. Nastava je organizovana za 29 specijalista iz 8 zemalja članica Međunarodne organizacije civilne odbrane i 28 zaposlenih u naftnoj industriji Srbije", rekao je načelnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

Prošle godine je uspostavljena efikasna saradnja sa srpskim školama, organizovana je nastava iz osnova bezbednosti u kojoj je učestvovalo više od 800 školaraca iz Niša i Beograda.

Takođe, RSHC je pružio humanitarnu pomoć opštinama Srbije, a specijalisti iz centra su učestvovali u gašenju požara u Niškom okrugu.

U 2023. godini obuku i usavršavanje na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije Rusije prošla su 163 službenika MUP-a Srbije. Predavanja su održana za još 500 nastavnika i studenata univerziteta u Srbiji i Republici Srpskoj. U RSHC u Nišu je trenutno 25 ruskih specijalista.

image