Rusija

Putin: Rusija je uvek otvorena za saradnju sa stranim partnerima u oblasti medicine

Razvijaćemo sve nivoe domaćeg zdravstva na naprednoj tehnološkoj osnovi: od primarne zdravstvene zaštite do velikih federalnih centara, poručio je ruski predsednik
Putin: Rusija je uvek otvorena za saradnju sa stranim partnerima u oblasti medicine© Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Rusija je uvek otvorena za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata sa inostranim partnerima u oblasti inovativnih medicinskih tehnologija, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin u pozdravu učesnicima, organizatorima i gostima Drugog foruma tehnologija budućnosti, koji je posvećen inovativnom razvoju medicine.

U obraćanju objavljenom danas na sajtu Kremlja, Putin je naglasio da brz naučni napredak otvara ogromne perspektive u oblastima kao što su biomedicina, genetika, genomske i neurotehnologije, kao i tehnologije veštačke inteligencije.

"Rusija će razvijati sve nivoe domaćeg zdravstva na naprednoj tehnološkoj osnovi: od primarne zdravstvene zaštite do velikih federalnih centara. Izgradnja sistema zdravstvene zaštite pojedinca je ključni prioritet", kazao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da će to poboljšati efikasnost prevencije, dijagnostike i lečenja opasnih bolesti, a samim tim i kvalitet i životni vek ljudi.

Kako je naglasio, tako složen, obimni zadatak zahteva konsolidaciju napora države, medicinskih, naučnih organizacija i tehnologije kompanije.

Putin je izrazio iskrenu zahvalnost lekarima, medicinskim sestrama i svim predstavnicima medicinske zajednice na njihovom milosrdnom, zaista nesebičnom radu i svim učesnicima foruma poželeo uspeh.

O forumu

Drugi forum tehnologija budućnosti otvoren je danas u Svetskom trgovinskom centru u Moskvi, a glavne teme su medicina i zdravstvo.

Forum organizuje Fondacija "Roskongres" uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i nauke, Federalne medicinsko-biološke agencije, Rospotrebnadzora, Ruske akademije nauka i Ruskog kvantnog centra.

image