Svet

Kim Dotkom: Putin je razuman i želi da postigne mir diplomatijom

Finsko-nemački tehnološki biznismen prokomentarisao je intervju američkog voditelja Takera Karlsona sa ruskim predsednikom ocenivši da je Putin razuman
Kim Dotkom: Putin je razuman i želi da postigne mir diplomatijom© Max Gilbert/picture alliance via Getty Images

Finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom prokomentarisao je intervju Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, poručivši da ruski predsednik želi da pronađe mirno rešenje ukrajinskog sukoba, stoga bi Zapad trebalo da sedne za pregovarački sto.

"Putin je razuman i želi da sklopi mir. Zapadni lideri treba da se vrate diplomatiji kako bi okončali rat. Narod želi mir, a naši lideri ne bi trebalo da ga ignorišu", napisao je Dotkom na Iksu.

On je i ranije apelovao na SAD da bi trebalo da počnu da održavaju mirne odnose sa Rusijom i Kinom zarad stabilnosti. 

"Jedina alternativa brzom, nekontrolisanom kolapsu su mirni odnosi sa Rusijom, Kinom i Bliskim istokom. U svakom slučaju, Sjedinjene Države neće ostati supersila do 2030. godine", ocenio je Dotkom. 

Ruski predsednik je tokom razgovora sa Karlsonom ponovio da Moskva nikada nije odbila da vodi pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izdao ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom.

Osim toga, Putin je podsetio da je "okidač za najnovije događaje" to što su "ukrajinske vlasti priznale da im se ne sviđaju sporazumi iz Minska", potpisani 2014. godine, u kojima je iznet plan za mirno rešenje krize u Donbasu.

image