Svet

Medijski bes zapadnih novinara zbog Takerovog intervjua s Putinom

Iz Si-En-Ena i Bi-Bi-Si-ja požurili su da objasne da su i oni tražili intervju s ruskim predsednikom i ocrne američkog novinara koji ga je i dobio, a javili su se i nezaobilazni nezavisni novinari
Medijski bes zapadnih novinara zbog Takerovog intervjua s Putinom© Tanjug/AP Photo/Richard Drew,

Video američkog novinara Takera Karlsona u kojem najavljuje intervju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razloge zbog čega ga je uradio do srede ujutru videlo je više od 60 miliona ljudi. Naročito je pogodio deo medijske javnosti koja se, izgleda osetila prozvanom u Takerovim izjavama da je posao novinara da informišu ljude, kao i da niko iz zapadnih medija nije intervjuisao Putina i čuo rusku stranu priče o sukobu u Ukrajini. 

Iako je istina da će Taker biti prvi Amerikanac koji će intervjuisati Putina od početka konflikta u Ukrajini, novinari iz velikih medijskih kuća u Evropi i SAD ističu da to nije zbog toga što se oni nisu potrudili da učine isto, piše "Politiko".

Citira se novinarka Si-En-Ena Kristijan Amanpur, ovdašnjoj javnosti vrlo dobro poznata po objektivnosti kojom nas je rešetala lažima, poluistinama i predrasudama.

"Da li Taker stvarno misli da novinari nisu pokušavali da dobiju intervju od predsednika Putina svakog dana otkako je počela invazija na Ukrajinu? To je apsurdno - nastavićemo da tražimo intervju, kao što smo to činili i godinama", napisala je Amanpur na društvenoj mreži Iks.

Urednik za Rusiju Bi-Bi-Sija Stiv Rozenberg takođe se objavio da je britanski medij "poslao nekoliko zahteva Kremlju u poslednjih 18 meseci. I uvek je bilo: 'ne' za nas". 

Za razliku od njegovih kolega koji su potrčali da se opravdaju, šef dopisništva "Volstrit džornala" Jaroslav Trofimov bio je podrugljiv: "Jadni, jadni Putin. Niko sa Zapada nije imao prilike da čuje sve njegove sjajne razloge zbog koji je napao Ukrajinu".  

I sam Dmitrij Peskov potvrdio je da je Kremlj dobio više zahteva za intervju od zapadnih novinara, ali da medije iz kojih dolaze vidi kao pristrasne i jednostrane. Karlson je izabran jer je drugačiji: njegov stav nije ni pro-ruski ni pro-ukrajinski, već pro-američki.

"To je značaj kontrast u odnosu na stanovišta drugih tradicionalnih anglo-saksonskih medija", istakao je Peskov.

Intervju s Putinom razbesneo je i ruske novinare, piše dalje "Politiko" i upoznaje nas sa objavom na Iksu jedne od njih, Jevgenije Albat.

"Ja sam poput stotina ruskih novinara morala u izgnanstvo da bih mogla da nastavim da izveštavam o ratu Kremlja protiv Ukrajine. Druga opcija je bila zatvor. I sada nas ovaj ... (psovka) uči o dobrom novinarstvu, snimajući iz apartmana 'Rica' u Moskvi", navela je ona.

Dodaje se da je najmanje hiljadu nezavisnih ruskih novinara, jedna od omiljenih zapadnih kovanica, napustilo zemlju zbog novog zakona o cenzuri koji zabranjuje kritičko izveštavanje o sukobu u Ukrajini.

Oglasila se i jedna od proteranih - dopisnica Bi-Bi-Si-ja za Istočnu Evropu Sara Rejnsford za koju se navodi da je izbačena iz Rusije 2021. godine nakon što je proglašena pretnjom za nacionalnu bezbednost. 

"Pretpostavljam da (Taker) zna da je Putin proglasio za krivično delo reći istinu o ruskom ratu u Ukrajini?", navodi novinarka još jednog medija kojeg domaća javnost poznaje po borbi za istinu kada su u pitanju sukobi na našoj teritoriji i u regionu.

Podseća se da je Karlson na Iksu objavio intervjue sa argentinskim predsednikom Havijerom Mileijem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji su imali stotine miliona pregleda. Kao i na to da je Donald Tramp, koji se kandiduje za povratak u Belu kuću na listi republikanaca 2024, otvoreno rekao da bi Karlsona smatrao potencijalnim kandidatom.

Ponovo se oglasio i američki milijarder i vlasnik Iksa Ilon Mask koji je odgovorio na objavu novinara Glena Grinvalda koji se upitao: koji je američki novinar bio makar minimalno suprotstavljen Zelenskom tokom intervjua.

Mask je odgovorio da im je bilo teško da govore dok mu istovremeno p... k...

image