Rusija

IAEA: Nema odstupanja od granica dozvoljenih vrednosti u Zaporoškoj nuklearki

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju izvršili su merenje nakon granatiranja nuklearke od strane Oružanih snaga Ukrajine
IAEA: Nema odstupanja od granica dozvoljenih vrednosti u Zaporoškoj nuklearkiwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvršili su merenje nakon granatiranja teritorije nuklearke Zaporožje, rekao je za "RIA Novosti" predstavnik "Rosenergoatoma" Dmitrij Ševčenko.

"Predstavnici IAEA su nakon granatiranja ispitali štetu na teritoriji Zaporoške nuklearke i izvršili merenja. Njihovi instrumenti nisu pokazali nikakva odstupanja od granica dozvoljenih vrednosti", poručio je Ševčenko.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi. Elektrana ima šest blokova snage po 1 gigavat i od marta se nalazi pod zaštitom ruske vojske.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je ovaj korak kao opravdan kako bi se izbeglo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala, dok ukrajinska vojska nastavlja da redovno granatira Energodar i teritoriju nuklearne elektrane u blizini grada.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ranije je saopštilo da su ukrajinski vojnici ispalili više od 20 artiljerijskih granata velikog kalibra na teritoriju nuklearke Zaporožje, kao i duž dalekovoda koji napaja stanicu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da je neophodno da se zahteva od Ukrajine da povuče teško naoružanje sa teritorije oko nuklearke Zaporožje kao i da prekine sa granatiranjem nuklearne elektrane.

"Moramo da zahtevamo da Ukrajina povuče teško naoružanje, da prestane sa granatiranjem i da ugrožava evropski kontinent", rekao je Peskov.

On je dodao da granatiranje nuklearke Zaporožje predstavlja pretnju ekološkoj bezbednosti ogromnih teritorija, kao i da će Rusija nastaviti dijalog sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

"IAEA radi svoj posao. Dobro je što potvrđuju da ovi napadi predstavljaju pretnju po elektranu i njen integritet. Naravno, žalimo što zbog specifičnosti njihovog rada, kako kažu, nisu ovlašćeni da kažu ko tačno sprovodi granatiranje", naglasio je Peskov.

On je napomenuo da je veoma važno da svi "trezveno sagledaju šta se dešava i budu svesni da ukrajinske trupe granatiraju nuklearnu elektranu".

image