Rusija

Jači je od sudbine: Ruski "proriv" netaknut nakon napada dronova-kamikaza

Vremenom se pokazalo da je nadstrešnica relativno dobro rešenje i za zaštitu od lutajuće municije, FPV i dronova koji su ispuštali tandem-kumulativne granate na tenkove
Jači je od sudbine: Ruski "proriv" netaknut nakon napada dronova-kamikazawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Od početka Specijalne vojne operacije, tenkovske jedinice oružanih snaga obeju država primenile su niz značajnih modifikacija na svojim vozilima, kao direktan odgovor na razvoj novih pretnji za oklopnjake.

Jedna od najupečatljivijih je svakako ugradnja izdignutih nadstrešnica ili kaveza, iznad krova kupole tenka, koje se u poslednje vreme sve više opremaju i reaktivnim oklopom. Ugradnja krovne zaštite prvobitno je počela je da se primenjuje na ruskoj strani, sa ciljem da se poveća nivo zaštite od napada "odozgo" zbog učestale upotrebe protivoklopnih sistema "džavelin" i NLAV kojima je ukrajinska vojska raspolagala na početku SVO.

Vremenom se pokazalo da je nadstrešnica relativno dobro rešenje i za zaštitu od lutajuće municije, FPV i dronova koji su ispuštali tandem-kumulativne granate na tenkove.

U početku su se vojni "stručnjaci" sa Zapada podsmevali ruskim tenkistima zbog instalacije krovne zaštite i nadstrešnice, tj. kaveze podrugljivo nazivali "cope cages", sugerišući da nisu mnogo pomogli u zaštiti od napada "odozgo".

Ipak, posle dve godine sukoba "džavelini" i NLAV su postali retkost i upitno je da li ukrajinske snage i dalje raspolažu ovim sistemima, dok su metalne nadstrešnice sve češća pojava ne samo na ruskim, već i na ukrajinskim tenkovima.

Takođe, ove modifikacije počeli su da primenjuju i izraelski tenkisti, pa veliki deo "merkava" u Pojasu Gaze sada ima nadstrešnice za zaštitu od napada "odozgo" što se pokazalo kao odlično rešenje za borbe u urbanim uslovima.

Ipak, poseban slučaj u zoni SVO zabeležen je početkom februara 2024. godine, kada je ruski tenk T-90M "proriv" preživeo nekoliko napada ukrajinskih FPV dronova i to bez štete nanete osnovnom oklopu i drugim vitalnim delovima vozila.

Kako se može videti na osnovu dostupnih fotografija, FPV dronovi naneli su veliku štetu metalnoj nadstrešnici i paketima eksplozivno-reaktivnog oklopa "kontakt 1" postavljenim na njoj, koji su se detonirali prilikom susreta sa letelicama.

Međutim, ostatak vozila, uključujući osnovni i reaktivni oklop ispod nadstrešnice, senzore, top i pogonski sklop, ostao je gotovo netaknut. Tako je uprkos vidljivim posledicama napada tenk i dalje u operativnom stanju, pa je izvesno da je nakon manje popravke ili zamene nadstrešnice i reaktivnih ploča na njoj, ovaj "proriv" vraćen na prvu liniju fronta, gde će nastaviti sa uništavanjem neprijateljskih ciljeva.

Pored nadstrešnica, zabeleženo je i opremanje tenkova, sve većom količinom eskplozivno-reaktivnog oklopa kako bi se prevazišli određeni nedostaci u dizajnu otkriveni u realnim borbenim uslovima, a koji su nastali zbog praznina koje postoje između reaktivnih ploča u prvobitnim konfiguracijama.

Tako su tokom 2023. godine nastale nove modifikacije najsavremenijih varijanti tenkova T-72B3(M), T-80BVM i T-90M sa dopunjenim i izmenjenim rasporedom reaktivnih ploča, što je doprinelo povećanju nivoa sveobuhvatne zaštite vozila.

image