Rusija

Volodin upozorio Makrona: Zapadne trupe će završiti kao Napoleonova armija

Pre nego što da takve izjave, bilo bi u redu da se Emanuel Makron seti kako se to završilo za Napoleona i njegove vojnike, kojih je više od 600.000 ostalo na našoj zemlji
Volodin upozorio Makrona: Zapadne trupe će završiti kao Napoleonova armija© Hulton Archive/Getty Images

Povodom izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona kojom se najavljuje mogućnost slanja NATO vojnika u Ukrajinu, oštro je odreagovaop redsedavajući Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta i blizak Putinov saveznik Vjačeslav upozorivši francuskog lidera da će sve trupe koje bi poslao u Ukrajinu dočekao isti sumorni kraj kao i Veliku armiju Napoleona Bonaparte čija se invazija na Rusiju 1812. završila smrću 600.000 vojnika.

"Da bi održao svoju ličnu moć, Makron nije mogao da smisli ništa bolje nego da započne treći svetski rat. Njegove inicijative postaju opasne za građane Francuske. Pre nego što da takve izjave, bilo bi u redu da se Makron seti kako se to završilo za Napoleona i njegove vojnike, kojih je više od 600.000 ostalo da leži u našoj zemlji", napisao je Volodin na društvenim mrežama.

Napoleonova invazija na Rusiju 1812. u početku je brzo napredovala, do Moskve. Ali ruska taktika je naterala francusku Veliku armiju na dugo povlačenje i stotine hiljada žrtava od posledica bolesti, gladi i hladnoće.

Makron je u ponedeljak izjavio da "nije isključeno" slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu, iako je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa.

Njegovi komentari naveli su niz drugih zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, da kažu da nemaju takve planove, dok je Kremlj upozorio da bi sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD bio neizbežan ako bi evropske članice NATO-a poslale trupe za borbu u Ukrajini.

Međutim, Makronovu izjavu pozdravili su izvan Rusije, posebno u istočnoj Evropi.

image