Rusija

Stiže ruska "renesansa": Pokrenuta proizvodnja novog višecevnog raketnog lansera

Reč je o dvokalibarnom višecevnom sistemu, čiji je početak proizvodnje generalni direktor "Rosteha" Sergej Čemezov najavio za prvu polovinu 2024. godine
Stiže ruska "renesansa": Pokrenuta proizvodnja novog višecevnog raketnog lansera© Print screen/Министарство одбране Руске Федерације

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je tokom jučerašnjeg dana posetio preduzeća odbrambene industrije u Tulskoj oblasti, gde je izvršio inspekciju proizvodnje savremenog naoružanja.

Tokom obilaska postrojenja "SPLAV" koje se bavi proizvodnjom višecevnih raketnih lansera, ministar odbrane imao je priliku i da se uveri da je pokrenuta proizvodnja potpuno novog višecevnog sistema - "vozroždenije" ("renesansa" u prevodu sa ruskog jezika).

U pitanju je dvokalibarni višecevni sistem, čiji je početak proizvodnje generalni direktor "Rosteha" Sergej Čemezov najavio za prvu polovinu 2024. godine, a očekuje se da će prvi primerci proći testiranje u realnim borbenim uslovima u zoni SVO sredinom godine.

Kada je najavio pokretanje serijske proizvodnje "vozroždenija", Čemezov je otkrio i pojedine zanimljive detalje vezane za novi sistem. Tako je generalni direktor "Rosteha" izneo tvrdnju da će novi lanser moći da služi i kao "teški bacač plamena" i kao sredstvo za daljinsko miniranje.

Situacija je postala jasnija kada su se pojavile prve slike "vozroždenija" na kojima se moglo videti da je u pitanju naoružanje zasnovano na sistemu za daljinsko miniranje - "zemljedelije" ("poljoprivreda" u prevodu sa ruskog jezika) i drugim višecevnim lanserima raketa u kalibru 220 mm.

Naime, na objavljenim fotografijama i snimcima može se videti da vozilo ima dva višecevna lansera - jedan sa 25 lansirnih cevi u kalibru 122m u pet redova po pet, kao na "zemljedeliju", i drugi sa pet, koji će verovatno imati ukupno šest ili više lansirnih cevi u kalibru 220 mm.

Iz prvog lansera, posada će moći da lansira rakete sa protivtenkovskim ili protivpešadijskim minama za daljinsko miniranje i najverovatnije municiju sistema BM-21 "grad".

Što se tiče drugog lansera, prema navodima pojedinih stručnjaka i ruskih medija, posada "vozroždenija" moći će da lansira rakete sistema koji koriste municiju u kalibru 220 mm, kao što su BM-27 "uragan" i teških bacača plamena TOS-1 "buratino", TOS-1A "solncepek" i TOS-2 "tosočka".

Stoga je jasno na šta je Čermezov mislio, a nema sumnje da će novi lanser znatno unaprediti sposobnosti ruske vojske koja će sa jednim vozilom moći da uništava neprijatelja raketama sa termobaričnim ili visoko-eksplozivnim punjenjem i da ga zarobi upotrebom projektila za daljinsko miniranje.

image