Rusija

Ruska vojska dobila novu "dugu ruku": Višecevni raketni sistemi "uragan-1M" u zoni SVO

9K57-1M je modernizovani sovjetski višecevni bacač raketa "uragan", koji se koristio u Avganistanu, čija je glavna karakteristika dvostruki kalibar
Ruska vojska dobila novu "dugu ruku": Višecevni raketni sistemi "uragan-1M" u zoni SVO© MOD Russia/via Globallookpress.com

Novi višecevni raketni sistemi 9K57-1M "uragan-1M" počeli su da se prebacuju u zonu Specijalne vojne operacije.

Ovaj model prvi put je demonstriran 2020. godine na vojno-tehničkom forumu "Armija 2020".

9K57-1M je modernizovani sovjetski višecevni bacač raketa "uragan", koji se koristio u Avganistanu, čija je glavna karakteristika dvostruki kalibar.

Sistem može da ispaljuje i rakete od 220 mm u različitim konfiguracijama, i municiju od 300 mm iz višecevnog bacača raketa "smerč" (Tornado-S), koji ima projektil 9M542 korigovan GLONASS-om (satelitski navigaciini sistem) sa maksimalnim dometom od 120 kilometara.

"Uragan-1M" je opremljen sa dva zamenljiva transportno-lansirna kontejnera od 15.220 milimetara. Ponovno učitavanje instalacije se vrši na isti način kao i kod američkog HIMARS-a, to jest potpunom zamenom paketa, što štedi mnogo vremena.

Svi procesi u "uragan-1M" su potpuno automatizovani. Elektronska oprema instalirana na sistemu omogućava mu da deluje u okviru izviđačko-udarnih kompleksa, odnosno skup tehničkih sredstava koja omogućavaju izvršavanje zadataka u realnom vremenu sa visokom efikasnošću.

Posadu sistema čine tri osobe, težina bez paketa je 31,5 tona, težina sa punim borbenim kompletom je više od 42 tone, vreme prelaska sa putnog na borbeni položaj je 20 sekundi, a maksimalna brzina na auto-putu je 70 kilometara na sat.

image