Rusija

Zaharova poručila: Svidelo se to nekome ili ne - budućnost Krima je zauvek sa Rusijom

Nikakvi napori Sjedinjenih Država i njihovih satelita, koji po inerciji sebe zamišljaju gospodarima sveta, neće promeniti poziciju Moskve, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova poručila: Svidelo se to nekome ili ne - budućnost Krima je zauvek sa Rusijomwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Russian Look

Nakon protivustavnog puča u Kijevu 2014. godine, svrgnut je legitimni predsednik Ukrajine, a suprotno garancijama Nemačke, Francuske i Poljske, na vlast su došli ukrajinski nacionalisti, krajnje neprijateljski raspoloženi prema Rusiji. U tim uslovima, građani Krima su napravili svoj sudbonosni izbor, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dobro se sećamo kako su se radikali spremali da pošalju 'voz prijateljstva' na Krim. Prvi korak ka vraćanju Krima u matičnu luku je bila usvajanje Deklaracije o nezavisnosti Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja 11.marta 2014. godine. Posebno treba istaći da je dokument zasnovan na odredbama Povelje UN i drugih osnovnih međunarodnih dokumenata kojima se utvrđuje pravo naroda na samoopredeljenje", poručila je Zaharova na današnjem brifingu.

Međutim, podsetila je da ni ta činjenica ni odluka Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. u vezi sa tzv. Kosovom nisu ubedili "kolektivni Zapad" da prizna legitimitet volje stanovnika Krima.

Zaharova je naglasila da, svidelo se to nekome ili ne, budućnost Krima je zauvek sa Rusijom, a za Moskvu je to pitanje potpuno i neopozivo zatvoreno.

Kako je istakla, nikakvi napori Sjedinjenih Država i njihovih satelita, koji po inerciji sebe zamišljaju gospodarima sveta, neće promeniti poziciju Moskve.

"Tokom proteklih deset godina, Krim se radikalno transformisao, postao lepši, dobio novi dah i ritam života. U to su se lično uverili milioni gostiju poluostrva, uključujući i one iz inostranstva. Interesovanje za uspostavljanje raznovrsnih veza sa poluostrvom u svetu stalno raste. Čestitamo stanovnicima Krima ovaj praznik i želimo im nova dostignuća, dobro, mir i prosperitet", zaključila je Zaharova.

image