Rusija

Putin sa majkama ruskih vojnika: Oni su svi heroji (VIDEO)

Susret predsednika sa majkama ruskih vojnika organizovan je neposredno pred 26. novembar kada se u Rusiji slavi Dan majki
Putin sa majkama ruskih vojnika: Oni su svi heroji (VIDEO)© Tanjug/Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa majkama ruskih vojnika koji su angažovani u Ukrajini, prenose mediji. 

Predsednik je istakao da je vrlo bitno da se ne veruje informacijama sa interneta, jer je to nova platforma za rat, a informacije se tu mogu posmatrati kao svojevrsno oružje određenih strana, koje je, kako je ocenio, vrlo efikasno. 

Lider Rusije je dodao da je u redovnom kontaktu sa učesnicima specijalne vojne operacije putem telefona, da ih sve smatra herojima i da će država uraditi sve kako bi malo olakšala bol porodica koji su izgubili svoje voljene na frontu. 

Ruski predsednik rekao je da on i celo rukovodstvo Rusije dele bol majki koje su izgubile sinove tokom specijalne vojne operacije.

"Ja lično i celo rukovodstvo zemlje, delimo vašu bol. Razumemo da ništa ne može da zameni sina, gubitak deteta. Učinićemo sve da osetite našu podršku i oslonac", naglasio je on.

Ruski predsednik je izjavio da Rusija nije samo teritorija, to su ljudi i njihova tradicija, kultura i istorija koja se prenosi s generacije na generaciju.

"Rusija nije samo teritorija. To su, pre svega, ljudi. Njihova tradicija, njihova kultura, njihova istorija koja se prenosi sa generacije na generaciju i koju svi mi upijamo sa majčinim mlekom", rekao je Putin na sastanku sa majkama vojnika.

Putin je istakao da je majčinsko vaspitanje dece je glavna osnova i temelj postojanja Rusije

"Želim da kažem da je najvažniji oslonac vaš položaj i kako ste, neću se plašiti velikih reči, kako ste živele do sada, i kako ste vaspitavale svoju decu. Ovo je glavna osnova i temelj postojanje Rusije", rekao je Putin na sastanku sa majkama vojnika.

"Ne govorim samo o vama, o prisutnima, nego uopšte o majkama, o našim majkama. To je glavni temelj na kome stoji naša država. To je cela naša istorija, naša kultura, naša tradicija, to je poverenje u budućnost zemlje, poverenje u naše pobede u najširem smislu te reči, ne samo u okviru specijalne vojne operacije", rekao je predsednik.

Prema rečima predsednika, ponovno ujedinjenje Donbasa sa Rusijom trebalo je da se desi ranije.

"Možda ne bi bilo toliko gubitaka među civilima, ne bi bilo toliko mrtve dece", dodao je predsednik.

On je napomenuo da "2014. Moskva još uvek nije u potpunosti osetila neophodno raspoloženje stanovnika Donbasa, jer je tada bilo nemoguće u potpunosti razumeti događaje koji se dešavaju u regionu".

"Polazili smo od činjenice da je moguće da se dogovorimo da Lugansk i Donjeck, u okviru Minskih sporazuma, za koje verovatno znate, ipak budu ujedinjeni sa Ukrajinom. Iskreno smo išli ka tome", istakao je Putin.

U septembru održani su referendumi u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, na kojima je večina glasala za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Vladimir Putin i šefovi regiona su 30. septembra potpisali sporazume o prijemu novih teritorija u sastav zemlje, a potom su ih ratifikovali Državna duma i Savet Federacije.

Putin je istakao da se "Ukrajinci koriste kao topovsko meso i da se Rusi ne bore sa njima, već sa onima koji ih snabdevaju i plaćaju".

"Ukrajince koriste kao topovsko meso i ubijaju ih pred strojem onih koji se ne ponašaju kako treba. To je potvrda neonacističkog režima. Tamo se gubici uopšte ne razmatraju. A one koji se, prema njihovoj proceni, ne ponašaju 'kako treba', streljaju pred svima", rekao je Putin.

Putin je razgovarao kako sa onima čiji su sinovi redovni pripadnici snaga Rusije, tako i sa majkama čiji su sinovi bili nedavno mobilisani ili se nalaze među dobrovoljcima i ugovorcima na frontu, objasnio je Peskov ranije. O tome da ima nameru da razgovara sa njima, Putin je najavio još početkom oktobra.

Niko osim vojnika na frontu ne zna kakva je tamo zapravo situacija, koliko je to sve teško, istakao je. Međutim, kako kaže, kada je imao priliku da razgovara sa nekima od njih bio je pozitivno iznenađen njihovim odnosom prema celoj situaciji i raspoloženjem.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov jutros je takođe rekao da ruski predsednik Vladimir Putin danas neće razgovarati sa vojnicima. 

"Za sada neće biti razgovora. Javićemo ako se nešto promeni", poručuju iz Moskve.

Susret predsednika sa majkama ruskih vojnika organizovan je neposredno pred 26. novembar kada se u Rusiji slavi Dan majki. Zbog toga, kako kaže ruski predsednik, sve majke, koje su poslale sinove na front, povezuju ovaj dan sa osećanjima brige i teskobe.

"Ne usuđujem se da kažem bilo šta formalno, bilo kakve standardne stvari u vezi sa davanjem saučešća. Ali želim da znate da i ja lično, kao i čitavo rukovodstvo zemlje, delimo sa vama ovu bol", naglasio je.

Lider je obratio pažnju i na veliki doprinos ovih žena i porodica tome što su njihovi sinovi odabrali herojski put - put koji je bio usmeren na zaštitu otadžbine i naroda. 

Za kraj, Putin je obećao da će se postarati da sve što je bilo rečeno tokom današnjeg sastanka zaista i zaživi i sprovede se u delo.

Portparol Kremlja ranije tokom dana demantovao je navode nekih medija da će predsednik Rusije objaviti ponovnu mobilizaciju tokom narednog obraćanja Saveznoj skupštini, otkrile su "RIA Novosti". 

Za sada se ne zna kada će obraćanje biti održano, dodao je i rekao da će mediji biti obavešteni o svemu kada se sazna više detalja. 

Prema ranijim izjavama iz Kremlja obraćanje bi trebalo da se desi do kraja godine. Biznis portal RBK preneo je informaciju da je, prema njegovim izvorima, administracija Putina već počela sa pripremama za događaj.

image