Rusija

Rusija: Nastavićemo da jačamo zaštitu Zaporoške nuklearke

Pozivi da se Zaporoška nuklearka vrati pod kontrolu Ukrajine predstavlja zadiranje u integritet ruske države, poručili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Rusija: Nastavićemo da jačamo zaštitu Zaporoške nuklearkewww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Oni koji pozivaju da se Zaporoška nuklearna elektrana "vrati" pod kontrolu Ukrajine ili da se nad njom uspostavi međunarodna kontrola zadiru u suverenitet i teritorijalni integritet Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija će nastaviti da jača zaštitu Zaporoške nuklearke i grada Energodara tako da Kijev i njegovi pokrovitelji u licu Kolektivnog zapada ne mogu da naruše njenu bezbednost, poručili su iz ruskog Ministarstva.

Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju u neposrednoj blizini nukelarke.

Kijev optužuje Rusiju da gađa nuklearku dok su je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) u više navrata navela da ne može da potvrdi odakle je gađan taj objekat.

image