Rusija

Ruski zvaničnik: Priča o ubijenim Irancima na Krimu je kijevska bajka za zapadnu publiku

Lider Krima negira tvrdnje Kijeva i Izraela da su u ukrajinskom napadu na Krimu ubijeni iranski vojni instruktori
Ruski zvaničnik: Priča o ubijenim Irancima na Krimu je kijevska bajka za zapadnu publikuwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Lider Krima Sergej Aksjonov odbacio je tvrdnje Kijeva da su iranski vojni instruktori poginuli u ukrajinskom napadu na rusko poluostrvo dok su pomagali moskovskim snagama da upravljaju dronovima.

Izjave sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseja Danilova u kojima se tvrdi da se to dogodilo su "izuzetna besmislica", objavio je Aksjonov na Telegramu.

"Takve bajke koje dolaze iz Kijeva najverovatnije su namenjene zapadnoj publici koja ih rado sluša" , naglasio je Aksjonov dodajući da "što se više bude klimala stolica pod kijevskim režimom, to će njihove priče postajati fantastičnije".

Izraelski mediji su u oktobru objavili da su vojni instruktori iz Irana ubijeni u ukrajinskom napadu na Krimu. Teheran je, navodno, te stručnjake poslao na poluostrvo kako bi ruske trupe obučili za upravljanje dronovima iranske proizvodnje.

Ukrajinski sekretar Danilov je u nedavnom intervjuu za "Gardijan" istakao da su izveštaji izraelskih medija tačni, ali nije otkrio kada je došlo do napada niti koliko je to Iranaca ubijeno.

"Ne bi trebalo da budeš tamo gde ne bi trebalo da budeš. Oni su bili na našoj teritoriji. Nismo ih pozvali ovde, a ako učestvuju u uništavanju naše nacije mi ih moramo ubiti", rekao je Danilov.

Spekulacije da Teheran isporučuje bespilotne letelice Moskvi pojavile su se poslednjih meseci nakon što je Rusija počela da koristi dronove kamikaze tokom vojne ofanzive u Ukrajini.

Kijev i zapadni mediji su tvrdili da su ruske bespilotne letelice Geran-2 zapravo dronovi iranske proizvodnje Šahed-136.

Iran je negirao da Rusiji daje naoružanje i da šalje instruktore u tu zemlju.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolohian je, međutim, rekao da je Teheran isporučio Moskvi "mali broj dronova" mesecima pre izbijanja sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da svo oružje koje ruske trupe koriste u Ukrajini potiče iz domaćih zaliha.

image