Rusija

CIK Rusije: Putin osvojio 87,15 odsto glasova na osnovu obrađenih 80 odsto materijala

Putinov rezultat je rekordni u istoriji moderne Rusije
CIK Rusije: Putin osvojio 87,15 odsto glasova na osnovu obrađenih 80 odsto materijala

Vladimir Putin osvojio je 87,15 odsto glasova na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji, na osnovu 80 odsto obrađenog izbornog materijala. Nikolaj Haritonov ima 4,22 odsto glasova, Leonid Slucki - 3,16 odsto, a Vladislav Davankov - 4,04 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije RF.

Putinov rezultat je rekordni u istoriji moderne Rusije. Prethodno je 2018. godine na izborima osvojio 76,69 odsto, 2012. - 63,6 odsto.

Dmitrij Medvedev je pobedio 2008. sa rezultatom od 70,28 odsto. Putin je 2004. i 2000. pobedio sa 71,31 odsto, odnosno 52,9 odsto glasova.

Zapad je, tokom tri dana predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji, pokušavao da se umeša i omete proces, pa je tako presretnuto više od 90.000 sajber napada na portal Centralne izborne komisije RF, vladinih usluga i druge resurse koji se dovode u vezu sa izborima, a koji su dolazili iz Ukrajine i Severne Amerike. 

Sva tri izborna dana ostaće upamćeni po, do sada, neviđenim vojnim napadima sa ukrajinske teritorije na pogranične oblasti Ruske Federacije, ali i na biračka mesta i građane koji su na teritoriji novih ruskih regiona prvi put izražavali svoju biračku volju. Svi napadi su odbijeni, potvrdili su iz Kremlja, komentarišući napade ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Međutim, državljani Rusije još jednom se nisu dali uplašiti, kako je jedan stanovnik Belgoroda rekao, a napadi su pojačali njihovu motivaciju da ispune građansku dužnost. 

U Rusiji je pravo glasa imalo oko 110 miliona građana, a zvanični rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Na biračka mesta u Rusiji poslato je više od 333.000 posmatrača.

  • 17. mar 2024 • 21:50

    21:50

    Putin: Želim da zahvalim svim građanima Rusije koji su izašli na izbore i glasali

    Rusija mora da bude još jača, čvršća i efikasnija, poručio je predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa volonterima u izbornom štabu.

    "Dragi prijatelji, drago mi je što sam večeras sa svojim saborcima i istomišljenicima. Istorija se ponavlja, sve se ponavlja, a svi smo mi saborci. Želim da zahvalim svim građanima Rusije koji su izašli na izbore i glasali", poručio je Putin.

    Putin je zahvalio svom predizbornom štabu na zajedničkom radu, rekavši da je važan za zemlju.

    Ceo govor predsednika pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 21:42

    Veliki natpis na moskovskom Muzeju pobede

    "Rusija. Putin. Pobeda", na moskovskom Muzeju pobede osvanuo je veliki natpis koji slavi pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina.

  • 21:38

    Maduro čestitao Putinu pobedu

    Predsednik Venecuele Nikolas Maduro čestitao je Vladimiru Putinu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

  • 21:22

    Zbirni rezultati glasanja u novim regionima Rusiji

  • 21:16

    Izbori u Rusiji su jedna od glavnih tema TV kanala širom sveta

  • 21:11

    Margarita Simonjan o izbornim rezultatima: Građani, čestitam

    Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan navela je da su preliminarni rezultati glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji "osuda svih onih koji su pokušali da od Rusa naprave nešto što oni nisu".

    "Pa građani, čestitam! Od srca, kako kažu. Devedeset odsto je direktna osuda svih onih koji pokušavaju da od nas naprave onim što mi nismo", napisala je Simonjan na Telegramu.

  • 21:03

    Centralni izborni štab Vladimira Putina u Moskvi

  • 20:48

    Predsednik Državne dume čestitao Putinu ubedljivu pobedu na izborima

    Izbori su pokazali konsolidaciju društva i visok nivo poverenja u Putina, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

    "Ovo je pobeda svih građana naše zemlje. Rezultat glasanja je premašio očekivanja. Ovo je odgovor onima koji su činili sve da naša zemlja ne ojača i pokušali da je unište. Naši protivnici razumeju: Putin je prednost Rusije. Stoga su glavni napadi i udarci bili usmereni na njega. Samo nezavisne države imaju budućnost, a Rusija sa predsednikom Putinom će postati još jača", napisao je Volodin na Telegramu.

    On je dodao da Vašington, Brisel i zločinački kijevski režim nisu uspeli da zastraše ljude i da su uprkos opasnosti po život, stanovnici Belgorodske, Brjanske, Kurske oblasti, Krima i Sevastopolja, Donbasa i Novorosije došli na biračka mesta, okupili se oko predsednika, glasajući za budućnost Rusije.

  • 20:46

    Leonid Slucki: Putin pobedio na izborima sa istorijskim rezultatom

    Vladimir Putin je pobedio na ruskim predsedničkim izborima istorijskim rezultatom, izjavio je predsednik LDPR  i jedan od kandidata za predsednika Rusije Leonid Slucki za "RIA Novosti".

  • 20:26

    Medvedev: Svim neprijateljima Rusije čestitam blistavu pobedu Vladimira Putina

    Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je ocenio Putinove impresivne rezultate na predsedničkim izborima i na društvenoj mreži Iks, ali uz "čestitku" svim protivnicima Rusije. 

    "Čestitam svim neprijateljima Rusije povodom blistave pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima Ruske Federacije", napisao je Medvedev na Iksu na engleskom jeziku. 

    U istom postu se zahvalio prijateljima na podršci.

image