Rusija

Izbori u Rusiji: Izlaznost u drugom danu premašila 55 odsto; sutra poslednji dan glasanja

Kijevski režim je, kako bi pokušao da se umeša u održavanje predsedničkih izbora, tokom jučerašnjeg dana izveo niz sabotažnih i terorističkih napada u pograničnim regionima Rusije, ukazao je Vladimir Putin
Izbori u Rusiji: Izlaznost u drugom danu premašila 55 odsto; sutra poslednji dan glasanja© Михаил Голенков / РИА Новости

Danas je završen drugi dan glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji, koji traju do 17. marta.

Glasači na izborima biraju između četiri predsednička kandidata, a to su: aktuelni predsednik Vladimir Putin, predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Na biračka mesta u Rusiji poslato je više od 333.000 posmatrača.

Takođe, u Rusiji može da se glasa i elektronskim putem i funkcioniše tokom čitavog dana. Postoji mogućnost glasanja i od kuće za one koji nisu u mogućnosti da dođu do glasačkog mesta zbog zdravstvenog stanja.

U Rusiji je i zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović.

Kijevski režim je, kako bi pokušao da se umeša u održavanje predsedničkih izbora, izveo niz sabotažnih i terorističkih napada u pograničnim regionima Rusije, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

  • 16. mar 2024 • 19:00

    19:00

    Izlaznost na ruskim predsedničkim izborima premašila 55 odsto

    Izlaznost na ruskim predsedničkim izborima drugog dana glasanja do 20:19 po moskovskom vremenu iznosila je 55,1 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

  • 17:54

    Čuveni ruski filmski režiser Nikita Mihalkov glasao na izborima u Simferopolju

    Ruski filmski režiser Nikita Mihalkov glasao je danas popodne na predsedničkim izborima u Rusiji na biračkom mestu u Simferopolju, saopštila je Krimska izborna komisija.

    Naime, Mihalkov je doputovao na Krim, gde je 14. marta bio među počasnim gostima na otvaranju obnovljene umetničke galerije "Ajvazovski" u Feodosiji. 

    On je u petak, kao počasni gost, učestvovao na svečanoj sednici republičkog parlamenta povodom 10. godišnjice referenduma na Krimu 2014. i ponovnog ujedinjenja sa Rusijom.

  • 16:43

    Prvi izborni rezultati 17. marta posle 21 čas po moskovskom vremenu

    Prvi rezultati ruskih predsedničkih izbora očekuju se 17. marta posle 21 čas po moskovskom vremenu, izjavio je zamenik predsednika Centralne izborne komisije Rusije Nikolaj Bulajev.

    On je pojasnio da saopštavanje prvih rezultata glasanja počinje nakon zatvaranja svih biračkih mesta u Ruskoj Federaciji. 

    "Naša poslednja biračka mesta zatvaraju se u 20.00 po lokalnom vremenu u Kalinjingradu, a u Moskvi će biti u 21.00 čas", precizirao je zamenik predsednika ruske Centralne izborne komisije.

  • 15:31

    Kadirov glasao na predsedničkim izborima u Rusiji

    Lider Čečenije Ramzan Kadirov glasao je na predsedničkim izborima u Rusiji zajedno sa članovima porodice u svom porodičnom selu Ahmat-Jurt.

    "Glasanje ide dobro, kao što vidite. Ljudi izlaze i praznično su raspoloženi. Biraju svoju budućnost za šest godina. Narod očekuje dobre rezultate", kazao je Kadirov novinarima.

  • 14:58

    Zaharova: Zapad pokušava da poremeti izbore, udara na Belgorod s tim ciljem

    Zapad se okrenuo ekstremizmu u pokušaju da poremeti izbore u Rusiji, ukazala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

    Kijevski režim udara na Belgorod da bi omeo glasanje, ocenila je Zaharova.

    Moskva je od početka znala da će se Zapad mešati u onlajn glasanje na predsedničkim izborima u inostranstvu, pa je odlučila da tamo glasanje sprovede isključivo uz lično prisustvo birača.

  • 14:50

    "Vašington post": Građani Belgoroda odlučni u nameri da izađu na izbore

    Stanovnici Belgoroda nameravaju da izađu na izbore uprkos tekućim ukrajinskim napadima, piše "Vašington post" nakon razgovora sa lokalnim stanovništvom.

    Jana Mihičuk, čija je kuća oštećena u granatiranju, rekla je za američki list da je napadi nisu uplašili i da će ipak izaći na izbore. Njena komšinica Lola Muslimova takođe je rekla da planira da glasa.

    Kako je rekao jedan lekar iz belgorodskih snaga teritorijalne odbrane, napadi su pojačali njegovu motivaciju da ispuni svoju građansku dužnost.

    "Nikada nisam bio zaista zainteresovan za politiku, nikada ranije nisam glasao. Ali sada ću glasati iz principa", rekao je on.

  • 14:42

    Incidenti na biračkim mestima, uništeno 214 glasačkih listića

    Predsednica CIK-a Ela Pamfilova je navela da je zbog prolivene tečnosti i pokušaja podmetanja požara na predsedničkim izborima nepovratno oštećeno 214 glasačkih listića.

    Dešavaju se pojedinačni incidenti na biračkim mestima. Tokom prvog dana glasanja u Moskvi je jedna žena zapalila glasačku kabinu. A u Sankt Peterburgu je devojka pokušala da baci molotovljev koktel ispred biračkog mesta, te je uhapšena.

  • 14:25

    MSP: Ambasador Velike Britanije može da bude pozvan na raport zbog mešanja u izbore

    Ambasador Velike Britanije može da bude pozvan na raport u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ako se ne prekine sa mešanjem u izbore, upozorila je Marija Zaharova.

    Zvanična predstavnica ruskog ministarstva je ukazala na još jedan primer "gluposti i hrabrosti" Velike Britanije čija je ambasada u Moskvi navela da Rusija navodno nema zakonski osnov za održavanje izbora na Krimu i novim regionima, jer svi oni navodno pripadaju Kijevu.

    Izgleda da britanski ambasador dugo nije bio pozvan na raport u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ocenila je Zaharova. "Nije kao da nam pričinjava zadovoljstvo da ga vidimo, ali možemo da ga pozovemo prevencije radi, ako ovo ne prestane", navela je Zaharova.

  • 14:22

    Glasala polovina ukupnog broja birača

    Odziv birača na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji u celini u zemlji premašio je 50 posto.

    Prema informacijama Centralne izborne komisije, do 16:13 po moskovskom vremenu je glasalo 50,01 posto birača.

  • 14:19

    U Zabajkalskom kraju glasalo 50 odsto birača

    Izlaznost drugog dana ruskih predsedničkih izbora u Zabajkalskom kraju premašila je 50 odsto, saopštila je izborna komisija regiona.

    Drugi dan glasanja u regionu u jugoistočnom delu Sibira je već završen, prošlo je 20:00 časova. Glasalo je 50,35 posto ukupnog broja birača.

image