Rusija

Izbori u Rusiji: Izlaznost već premašila 36 odsto; Napad Kijeva na birališta u Hersonu

Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti
Izbori u Rusiji: Izlaznost već premašila 36 odsto; Napad Kijeva na birališta u Hersonu© Александр Сухов / РИА Новости

U Rusiji su počeli predsednički izbori koji će trajati do 17. marta, a kako je saopštila Centralna izborna komisija, odziv birača do 22 časa po moskovskom vremenu, prvog dana glasanja iznosio je 36,11 odsto.

Zbog više vremenskih zona u državi, najpre su otvorena birališta na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima.

Poslednja glasačka mesta koja su otvarena su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin glasao je danas, a svoje pravo glasa su iskoristili i ministar odbrane Sergej Šojgu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, šef diplomatije Sergej Lavrov, kao i patrijarh ruski Kiril.

Na biračka mesta u Rusiji poslato je više od 333.000 posmatrača.

Pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

U Rusiji je i zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović.

  • 15. mar 2024 • 20:25

    20:25

    Do 22 časa po moskovskom vremenu na izbore izašlo 36,11 odsto Rusa

    Odziv birača na predsedničkim izborima u Rusiji do 22 časa po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosio je 36,11 odsto, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

  • 19:14

    U DNR na prvom danu izbora glasalo 69,28 odsto stanovništva

    Odziv birača na ruskim predsedničkim izborima u Donjeckoj Narodnoj Republici do 20.20 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosio je 69,28 odsto, rekao je novinarima predsednik republičke izborne komisije Vladimir Visocki.

  • 19:07

    Do sada na izbore izašlo 35,40 odsto birača

    Do 21 časa po moskovskom vremenu, na izbore je izašlo 35,40 odsto građana Ruske Federacije, objavila je ruska Centralna izborna komisija.

  • 18:41

    U Moskvi glasalo skoro tri miliona ljudi, izlaznost bez presedana

    Prvog dana glasanja na ruskim predsedničkim izborima u Moskvi glasalo je skoro 3 miliona ljudi, više od 2,3 miliona glasalo je elektronski, ovo je broj bez presedana, rekla je novinarima Olga Kirilova, predsednica Gradske izborne komisije Moskve.

    "Naš prvi dan glasanja je završen, biračka mesta su zatvorena i možemo da objavimo preliminarne rezultate nakon prvog dana glasanja", istakla je ona.

    Kako kaže šefica moskovske GIK, "moskovljani su pokazali visoku svest i glasali veoma aktivno".

    "Govorimo o neviđeno visokoj izlaznosti prvog dana glasanja", dodala je Kirilova.

  • 18:15

    Izlaznost prevazišla 30 odsto

    Izlaznost na birača na predsedničkim izborima trenutno je prevazišla 30 odsto, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

    IZLAZNOST BIRAČA NA IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA RF U CELOSTI PRELA 30% - PODACI CIK-a

  • 17:28

    U Belgorodu proglašena opasnost od raketnih udara

    U Belgorodskom i Grajvoronskom okrugu proglašena je opasnost od raketnih udara, javljaju lokalne vlasti, prenose RIA Novosti. 

  • 17:27

    U Hersonu izlaznost 68,66 odsto

    Izlaznost na ruskim predsedničkim izborima u Hersonskoj oblasti prvog dana glasanja bila je 68,66 odsto, rekla je novinarima Marina Zaharova, predsednica izborne komisije regiona, prenose RIA Novosti.

  • 17:14

    Do sada na izbore izašlo 27 odsto birača

    Do 19:10 časova po moskovskom vremenu na predsedničke izbore je izašlo 27 odsto birača, javljaju RIA Novosti.

  • 17:12

    Putin na izborima glasao onlajn

    Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin glasao je onlajn na tekućim predsedničkim izborima, javljaju RIA Novosti.

  • 17:11

    Evakuisano 11 biračkih mesta u LNR zbog pretnje raketnim udarom

    U Starobelsku, Luganska Narodna Republika, evakuisano je 11 biračkih mesta zbog pretnje raketnim udarom, saopštila je izborna komisija LNR za RIA Novosti.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner