Rusija

Srpska delegacija na izborima u Rusiji: Moskva ceni poziciju Srbije o sankcijama prema RF

Posmatračka delegacija Narodne skupštine Srbije primljena u Savetu federacije
Srpska delegacija na izborima u Rusiji: Moskva ceni poziciju Srbije o sankcijama prema RF© Информативни портал српско-руског братства

Zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović započela je boravak u Rusiji povodom predsedničkih izbora koji se održavaju 15-17. marta. Naša delegacija je juče primljena u Savetu federacije.

Rukovodilac grupe za saradnju Saveta Federacije sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Elena Afanasjeva održala je sastanak sa delegacijom Narodne skupštine Republike Srbije. Srpski parlamentarci su doputovali kao posmatrači na izborima Predsednika Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovala član grupe za saradnju Saveta Federacije sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, član Odbora Saveta Federacije za poljoprivredno-prehrambenu politiku i korišćenje prirode Olga Epifanova.

Elena Afanasjeva je istakla poseban odnos Rusije i Srbije.

"Potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu. Veoma cenimo poziciju Srbije u vezi sa sankcijama koje su zapadne zemlje nezakonito uvele protiv Ruske Federacije. Ruski senatori smatraju da međuparlamentarna saradnja jača u svim oblastima. U Savetu Federacije formirana je i deluje Grupa prijateljstva sa Narodnom skupštinom Srbije, koja broji više od dvadeset članova. Neophodno je promovisati razvoj međuregionalnih veza Srbije i Rusije, jačati interakciju društvenih, ženskih i omladinskih organizacija", rekla je Elena Afanasjeva.

Ona je izrazila nadu da će po završetku procesa formiranja odgovarajuće grupe u Skupštini Srbije doći do posete članova grupe Savetu Federacije.

Srpski parlamentarci su visoko ocenili nivo bilateralnih odnosa i izrazili spremnost da nastave kontakte sa ruskim kolegama.

Tokom razgovora razmotrena su i pitanja međuparlamentarnih kontakata i razvoja rusko-srpskih međuregionalnih veza.

"Kao šef srpske parlamentarne delegacije, koja je doputovala u višednevnu posetu u Moskvu, sa zadatkom da kao posmatračka misija, učestvujemo u posmatranju trodnevnih, ruskih predsedničkih izbora, koji se održavaju 15,16 i 17. marta, danas sam imao priliku da, zajedno sa kolegama poslanicima, posetim Savet Ruske Federacije, ili gornji dom ruskog parlamenta i razgovoram sa deputatima, Elenom Afanasjevom, predsednicom grupe prijateljstva Saveta Ruske Federacije sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije i članom Komiteta za poljoprivredu, Olgom Epifanovom", objavio je šef srpske delegacije Milimir Vujadinović na Instagramu.

image