Rusija

Novi napadi na teritoriju RF: Dve osobe poginule, 13 povređeno u Belgorodskoj oblasti

Prethodno je Ministarstvo odbrane saopštilo da je oboreno sedam raketa istog sistema, iznad Belgorodske oblasti u 8.15 po moskovskom vremenu
Novi napadi na teritoriju RF: Dve osobe poginule, 13 povređeno u Belgorodskoj oblastiwww.globallookpress.com © Belgorod Region Governor+

Posade sistema PVO ruske vojske presrele su 10 raketa višecevnog sistema "vampir" ukrajinskih snaga, iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

"Tokom današnjeg dana 15. marta, oko 13 časova po moskovskom vremenu, sprečen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve u Ruskoj Federaciji upotrebom višecevnog raketnog sistema RM-70 'vampir'. Deset raketa je uništeno dejstvom posada PVO na dužnosti u vazdušnom prostoru iznad Belgorodske oblasti", navodi Ministarstvo odbrane.

Prema preliminarnim podacima, jedan civil koji se nalazio na svom radnom mestu u prodavnici je poginuo, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Pored toga, povređene su još dve osobe i pričinjena je manja materijalna šteta na pojedinim objektima, vozilima i privatnim posedima usled pada ostataka presretnutih raketa.

Kasnije je ministar zdravlja za Belgorodsku oblast Andrej Ikonikov saopštio da je ukupan broj stradalih porastao na 10 ljudi, od čega je dvoje preminulo, a osam osoba je ranjeno, tri teže i one se trenutno nalaze u bolnicama.

Guverner Belgorodske oblasti se ponovo oglasio na svom Telegram kanalu i saopštio da je u granatiranju Grejvoronskog okruga ranjena jedna žena, koja je zbog zadobijenih povreda prevezena u bolnicu. Kako navodi Gladkov, tokom poslednjeg napada pričinjena je i manja materijalna šteta, a dežurne službe već rade na otklanjanju posledica.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije se takođe oglasilo u popodnevnim časovima i saopštilo da su posade PVO sprečile još jedan napad na Belgorodsku oblast.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, pomoću višecevnog raketnog sistema RM-70 'Vampir'. Dežurne posade sistema PVO uništile su pet projektila u vazdušnom prostoru iznad Belgorodske oblasti", navodi se u saopštenju.

Tokom poslednjeg napada, povređeno je četiri osobe kojima je ukazana lekarska pomoć i ponovo je načinjena materijalna šteta, saopštio je guverner Belgorodske oblasti na svom Telegram kanalu.

Prethodno je Ministarstvo odbrane saopštilo da je oboreno sedam raketa istog sistema, iznad Belgorodske oblasti u 8.15 sati po moskovskom vremenu.

Napadi dronovima

Osim raketa, iznad Belgorodske oblasti posade sistema PVO su danas oko 15.40 časova po lokalnom vremenu oborile i jednu bespilotnu letelicu, saopštilo je MO Rusije u dnevnom izveštaju.

U međuvremenu, iznad Kaluške oblasti oboreno je četiri besposadna vazduhoplova. Prema rečima guvernera Vladislava Šapša, jedan dron presretnut je dejstvom sistema PVO, dok su preostala tri oborena uz pomoć sredstava za elektronsko ratovanje. Ostaci dve letelice pali su na teritoriju jednog petrohemijskog postrojenja, dok je jedna eksplodirala iznad njega bez izazivanja ozbiljnije štete.

Podsećanja radi, nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Rusiji, koji su počeli danas i trajaće do nedelje 17. marta, Ukrajina je pojačala napade na ciljeve na ruskoj teritoriji, a kako su ruske vlasti upozoravale, napadi se nastavljaju i danas.

Ranije je gradonačelnik Belgoroda, Valentin Demidov na svom Telegram kanalu objavio vest da je u jutarnjem napadu ukrajinskih snaga na ovaj grad ranjeno tri osobe. Takođe, za vreme sinoćnjeg granatiranja Petrovskog okruga u Donjecku, poginulo je troje dece, saopštio je gradonačelnik glavnog grada DNR Aleksej Kulezmin.

Ruski obaveštajci priveli ženu- planirala sabotažu železnice

Uprava FSB za Belgorodsku oblast privela je ženu koja je pripremala da izvede sabotažu po nalogu ukrajinskih obaveštajnih službi na jednom od železničkih objekata. Iz uprave FSB naveli su da je privedena osoba na nezakonit način došla u posed eksplozivne naprave, kojom je planirala da digne u vazduh deo pruge koji prolazi kroz Belgorodsku oblast.

Protiv nje je pokrenut krivični postupak zbog nedozvoljene nabavke eksploziva i pokušaja terorističkog napada, a osumnjičenoj preti kazna zatvora do 20 godina.

Istovremeno, u Brjanskoj oblasti uhapšen je pripadnik terorističke organizacije "Legija - Sloboda Rusiji", za kog se takođe sumnja da je pripremao terorističke napade u ovoj oblasti. Prema saopštenju FSB, uhapšeno lice je podmetnulo eksplozivne naprave u blizini kancelarija energetskih kompanija i društvenih ustanova kako bi destabilizovao situaciju pred izbore. Osumnjičenom takođe preti kazna od 20 godina zatvora.

image