Rusija

Troje dece poginulo nakon granatiranja u Donjecku, oboreno sedam raketa iznad Belgoroda

U sinoćnom "varvarskom granatiranju" prestonice DNR stradalo je troje dece, izjavio je gradonačelnik. Takođe, ruske snage sprečile su teroristički napad na teritoriji Belgorodske oblasti
Troje dece poginulo nakon granatiranja u Donjecku, oboreno sedam raketa iznad Belgorodawww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Rusiji, koji su počeli danas i trajaće do nedelje 17. marta, Ukrajina je pojačala napade na ciljeve na ruskoj teritoriji, a, kako su ruske vlasti i upozoravale, napadi se nastavljaju i danas.

Troje dece je poginulo sinoć nakon što je ukrajinska vojska granatirala Petrovski okrug u Donjecku, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na Telegramu.

Oružane snage su u "varvarskom granatiranju" pogodile jednu od zgrada u oblasti gde se nalaze privatne kuće u Oljhovskoj ulici, nakon čega je usledio požar, precizirao je gradonačelnik i naveo da je troje dece poginulo.

Među stradalima su dve devojčice rođene 2007. i 2021. godine i dečak rođen 2014. godine, naveo je Kulemzin.

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da se nastavlja traganje za ljudima koji su ispod ruševina.

Petrovski okrug se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka, to je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, oblast je redovno bila pod vatrom ukrajinske vojske.

Takođe, iznad Belgorodske oblasti su ruski PVO sistemi uništili sedam ukrajinskih granata višecevnog raketnog sistema "vampir", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Tako je u u 08.15 po moskovskom vremenu zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, kako se u saopštenju navodi.

U jutarnjem napadu ukrajinskih snaga na Belgorod ranjene su tri osobe, javio je gradonačelnik Valentin Demidov na Telegramu.

Gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je novinarima da u granatiranju nije bilo veće štete ni žrtava, zahvaljujući blagovremeno objavljenom signalu za raketnu opasnost. "Mnogo ljudi je uspelo da se sakrije, to ih je i spasilo", dodao je Gladkov.

Oštećena su u 33 stana u 14 zgrada i pet privatnih kuća, a evidentiran je i udar na područje školskog stadiona, naveo je Gladkov.

image