Rusija

Mediji: Ukrajinska vojska se povlači iz još jednog naselja

Nekoliko ruskih Telegram kanala je tvrdilo da su ruske trupe već ušle u Lastočkino, postavljajući neproverene slike i video snimke na kojima vojnici mašu ruskom zastavom usred devastiranog naselja
Mediji: Ukrajinska vojska se povlači iz još jednog naseljawww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Ukrajinske trupe napustile su naselje Lastočkino, nekoliko kilometara zapadno od strateški ključnog grada Avdejevke koji su nedavno oslobodile ruske trupe, javio je ukrajinski list "Strana" pozivajući se na ukrajinsku vojsku.

Medij je citirao ukrajinskog dobrovoljca koji se bori sa neonacističkim bataljonom "Ajdar" koji je rekao da su jedinice morale da se povuku iz tog područja kako bi "izbegle blokadu svojih logističkih ruta" i "spasile ljudstvo".

Ukrajinski Telegram kanal "Dip stejt" je potvrdio razvoj događaja, pitajući se gde će ukrajinska vrhovna komanda narediti pripremu nove odbrambene linije.

Nekoliko ruskih Telegram kanala je tvrdilo da su ruske trupe već ušle u Lastočkino, postavljajući neproverene slike i video snimke na kojima vojnici mašu ruskom zastavom usred devastiranog naselja.

Ni rusko ni ukrajinsko ministarstvo odbrane nisu potvrdili ove izveštaje.

Međutim, zvaničnici u Moskvi su u subotu rekli da je ruska vojska "nastavila da zauzima povoljnije... položaje" u sektoru Avdejevke dok je odbijala ukrajinske kontranapade.

Moskva je prošlog vikenda objavila da je zauzela Avdejevku, koju ukrajinske snage od 2014. godine koriste za lansiranje napada na Donjeck, glavni grad Donjecke Narodne Republike.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je ranije saopštilo da će zauzimanje pomoći da se ovaj drugi grad zaštiti od "terorističkih napada kriminalnog režima u Kijevu".

DNR je, zajedno sa još tri bivša ukrajinska regiona, velikom većinom glasala da postane deo Rusije u jesen 2022. na javnim referendumima.

image