Rumunska senatorka srpskog porekla: Ukrajina je već izgubila rat i sada želi da nas sve uvuče u smrt

Do sukoba u Ukrajini, Rumunija je bila kolonija Brisela i Vašingtona. Sada je postala kijevska kolonija, tačnije američko-kijevska jer je Rumuniji dodeljena uloga da služi kijevskoj kliki oligarha i američkim interesima u ovom delu sveta, ističe Diana Jovanović Šošoka, predsednica SOS partije, u razgovoru za RT Balkan
Rumunska senatorka srpskog porekla: Ukrajina je već izgubila rat i sada želi da nas sve uvuče u smrt

Balkanske zemlje imaju pravo i obavezu prema sebi, prema svojoj hiljadugodišnjoj istoriji i kulturi, da se afirmišu na evropskoj sceni i da brane svoj identitet, suverenitet i nezavisnost. Previše puta u istoriji narodi Balkana su bili šahovske figure velikih sila Zapada koje su ih pokretale i žrtvovale po svojoj volji. Umesto da se svađaju, sve ove zemlje treba da rade zajedno i formiraju balkanski stub da se suprotstave zapadnom imperijalizmu. Moraju da odbiju da budu topovsko meso, jeftina radna snaga ili izduvni ventil za zapadne interese koji nas ponižavajuće tretiraju i pretvaraju u kolonije – ovako u najkraćem izgleda predizborni program senatorke Diane Jovanović Šošoka iz rumunske partije SOS vezan za regionalnu politiku uoči predstojećih, evropskih, parlemantarnih i predsedničkih izbora koji slede u političkom kalendaru 2024. zvaničnog Bukurešta.

Rumunska senatorka srpskih korena i njena SOS partija lako mogu da postanu veliko iznenađenje na političkoj sceni u susednoj zemlji. Šošoka je beskompromisnim stavovima o zaustavljanju rata u Ukrajini stekla veliku popularnost u svojoj zemlji iako je u mejnstrim medijima u njenoj zemlji nema.

Objašnjava zašto:

SOS stranka na čijem sam čelu ne želi da bije političku bitku u Rumuniji sa ostalim partijama u našoj zemlji na zadatom modelu. Ove stranke stanovništvo više ne želi jer nam je dosta diktata Brisela i Vašingtona (uključujući London) koji su Rumuniju doveli u stanje ukrajinskih slugu. Zato i jesmo na udaru Duboke države bez presedana kao jedina stranka koja ne pravi kompromise i koja je od početka sukoba zahtevala neutralnost Rumunije i nemešanje u ovaj sukob. Kao i svugde u EU stranke na vlasti, PSD i PNL, upravo su najavile veliki savez protiv nacionalista kojim žele da kontrolišu izbore i organizuju ih u svom interesu, kršeći Ustav i zakone i faktički ukidajući pravo na slobodno glasanje .

Prema vašim procenama kako izgleda raspoloženje birača u Rumuniji?

Za suverenu Rumuniju je između 60-70 odsto glasača i to je uplašilo dve stranke na vlasti, levu i desnu. Bile su prinuđene da se udruže samo da bi blokirale uspon SOS Rumunija. Pokušavaju da me ubiju moralno da bi ubili ideje za koje se borim, kao i stranku koja se oko tih ideja formirala. Neće uspeti!

Nadate se uspehu na izborima?

Rumunija je na raskrsnici pred odlučujućim izborima za budućnost zemlje. Rumuni će odlučivati o svojoj sudbini u narednim decenijama jer ishod izbora zavisi od toga da li će Rumunija ponovo postati suverena država ili će trajno učiniti status kolonije, zapravo aneksirane države čija su osnovna prava i slobode poništene i koja je ostala bez sposobnosti da donosi sopstvene odluke. Do sukoba u Ukrajini, Rumunija je bila kolonija Brisela i Vašingtona. Sada je postala kijevska kolonija, tačnije američko-kijevska jer je Rumuniji dodeljena uloga da služi kijevskoj kliki oligarha i američkim interesima u ovom delu sveta.

Šta birači traže od vas?

Očekuju i zahtevaju od SOS Rumunija da prekine stanje sluganjerstva zapadu i da vrati rumunskoj državi i narodu dostojanstvo, nezavisnost i suverenitet u njenim unutrašnjim i spoljnim odlukama. Rumuni traže pravdu i od SOS Rumunije, i zahtevaju da oni koji su izdali državu i osiromašili stanovništvo privedu pravdi i odgovaraju po zakonu, posebno oduzimanjem nezakonito stečene imovine.

Britanski planovi za rat u Ukrajini uključuju i Rumuniju. Avioni F 16 su kod vas?

Ubeđena sam. Rumuni nikada neće hteti da ratuju za Ukrajinu ili za NATO, ali ih u tom pravcu guraju moćne snage koje prevazilaze snagu nazovi bukureštanskih političkih elita. Pošto Rumunija ima izdajničku političku klasu, postoji realan rizik da Rumunija bude žrtva ovakvih manevara, a Rumuni postanu topovsko meso, sledeće žrtve posle Ukrajinaca koje je Zapad gurnuo u samouništenja. Rizikovala sam i rizikovaću svoj život, svoju slobodu i svoju reputaciju da bih sprečila da Rumunija bude uvučena u rat. Cinično je ali nekada mi se čini da sam postala državni neprijatelj broj 1 jer želim mir.

Mnogi Rumuni u Ukrajini su mobilisani. Mnogi beže plivajući preko reke.

Diktatorski i zločinački režim u Kijevu je pretvorio naše sunarodnike u topovsko meso, a etnički Rumuni su poslati na prvu liniju fronta kako bi Ukrajina smanjila rumunsko stanovništvo, što je naravno podla tehnika etničkog čišćenja. Nemam tačne cifre, ali Kijev mrzi etničke Rumune, kao i druge manjine u Ukrajini, i čini sve da ih se reši, da im izbriše sećanje, istoriju, jezik i veru a poslati ih da poginu je jedan od načina da se Kijev reši Rumuna. Rumunija je trebalo da širom otvori vrata ne Ukrajincima već samo etničkim Rumunima u da ih vrati kući, i zaštiti od istrebljenja.

Niste se ranije libili da u intervjuima pominjete i drugo rešenje?

U stvari, najbolje bi bilo vraćanje rumunskih teritorija iz Ukrajine kući, ponovnim ujedinjenjem sa Rumunijom, kako bi ovi regioni i njihovi stanovnici bili zaštićeni od apokalipse Zelenskog. Mi smo zbog toga i pokrenuli takav predlog zakona.

Šta vaši sunarodnici misle o budućnosti zemlje?

Budućnost Ukrajine je važna tema u rumunskoj politici a zvanična državna ideologija nam je nametnuta iz inostranstva. Trenutno glasi da Rumunija mora da se samouništi kako bi pomogla Ukrajini da pobedi u ratu. Ukrajina je već izgubila rat i sada želi da nas sve uvuče u vrtešku smrti i u jezivi ples kolektivnog samoubistva koji Zelenski pleše.

Dakle Ukrajina je dominantno pitanje u unutrašnjoj politici zemlje?

Ukrajina preko naših političara poručuje Rumunima o tome koliko novca dati Ukrajincima, koje žito da jedu ili kako ubijati sopstvene poljoprivrednike i bankrotirati rumunsku poljoprivredu. Kijev naređuje koju vojsku i koliko oružja dovesti na teritoriju naše zemlje i sve to baciti u rupu koju su iskopali Zelenski i Američka oligarhija. 

Vaša zemlja je drugi izvoznik hrane iz EU?

Ukrajina uništava sve što može. Prvo je uništila sebe, rasterala svoje građane po celom svetu, a sada uništava susedne države i celu Evropu, i ako nastavi istim tempom, on će angažovati sve u ratu samo da bi Zelenski ostao na vlasti. Poljoprivrednici širom Evrope su očajni, a oni na granici sa Ukrajinom već su bankrotirali. Plus, ni zbog Ukrajine, više nemamo jeftin gas iz Rusije, a cene su podivljale. Ironija je da, dok su druge zemlje počele da sprečavaju ukrajinsko žito da ulazi na njihove teritorije, Rumunija je ostala jedina zemlja sa otvorenim vratima sopstvenom bankrotu: svo žito koje odbijaju druge susedne države preorijentiše se na Rumuniju, koja je postala, kao što sam ti rekao, kijevska kolonija. 

Zvanični Brisel i posle dve godine nastavlja da "eskalira obaveze" prema ratnom Kijevu?

Imamo međunarodno takmičenje ko je servilniji i ko će prvi uništiti svoju zemlju zarad Zelenskog. SAD su se umorile od Zelenskog ali je njima važno je da industrija naoružanja napreduje i da se mir i pregovori ne prihvataju kao rešenje. Strast prema Ukrajini, iza koje se kriju milijarde dolara zapadnih multinacionalnki koje profitiraju na grbači mrtvih, postala je oblik alkoholizma Zapada: Lideri kolektivnog Zapada hodaju pijani po Ukrajini dok ne padnu pod stolove gde vuku i svoje zemlje u apokaliptični kolaps. Sepktakl je groteskan i totalan.

Kada ste 2023.bili u Beogradu na seminaru Erozijskog pokreta rekli ste da je Rumunija u 20. veku bila na pogrešnoj strani istorije?

Jeste. Rumunija je često u istoriji pravila pogrešne izbore zbog izdajničke političke klase, koja se uvek udruživala sa onima koji su želeli zlo .I za to zlo plaćali su Rumuni. Bojim se da se i sada dešava ista situacija jer se moja zemlja tera da se pridruži taboru onih koji žele da nastave i prošire sukob na štetu naših interesa.

Da li ste u kontaktu sa drugim evropskim strankama desnice koje se nadaju uspehu na Evro parlamentarnim izborima?

Budući Evropski parlament imaće najveće prisustvo suverenističkih partija od osnivanja ove institucije, pa će i SOS Rumunija će imati priliku, da sa partijama sa sličnim idealima, promeni samoubilačku orijentaciju Evropske unije. Komuniciramo sa suverenističkim partijama u većini evropskih zemalja i drago mi je što vidim da sve stranke ove orijentacije doživljavaju eksponencijalni rast, uz poverenje sve većeg broja građana, kao što se to dešava u mojoj zemlji. To znači da ljudi žele stvarne promene i da su umorni od aktuelnih evropskih politika koje nas vode ka ekonomskoj, socijalnoj katastrofi, pa čak i destruktivnom ratu.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner