Rusija

Ukrajinski napadi na teritoriju Rusije: Skupo plaćen pokušaj propagande

Pravi cilj napada je da skrenu pažnju javnosti u Ukrajini sa sve težeg stanja na frontu i, posebno, gubitaka koje su ruske snage poslednjih dana nanele ukrajinskoj PVO
Ukrajinski napadi na teritoriju Rusije: Skupo plaćen pokušaj propagandewww.globallookpress.com © Stringer/NEWS.ru

Nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Rusiji, koji će biti održani 17. marta, Ukrajina je pojačala napade dronovima na ciljeve na ruskoj teritoriji, piše nemački list "Junge velt". Ruska vojska je potvrdila da je oborila 25 ukrajinskih dronova.

Prema informacijama iz ukrajinskih izvora, gađano je najmanje deset objekata na ruskoj teritoriji. Dronovi koji su presretnuti iznad Moskve i Sankt Peterburga nisu prouzrokovali štetu.

Paralelno sa napadima bespilotnim letelicama, neregularne neonacističke jedinice pod nazivom "Ruska legija", "Sibirski bataljon" i "Sloboda Rusije" izvele su napade na pogranična sela u oblastima Kursk i Belgorod.

Prema ruskim informacijama, ove jedinice su se uz velike gubitke ubrzo povukle na ukrajinsku teritoriju. Ukrajina je negirala odgovornost za ove napade, navodeći da su u pitanju "dobrovoljačke jedinice", koje deluju autonomno na ruskoj teritoriji. Međutim, očigledno je da je teroristima iz Rusije Ukrajina pružila utočište, dala im naoružanje i oklopna vozila.

Napadi ruskih fašista u režiji Kijeva

"Ruska legija" i "Sloboda Rusije" sastoje se od ruskih fašista, naglašava "Junge velt". Plaćenici "Sibirskog bataljona" su, još u leto 2023, prešli granicu i pokušali da preuzmu kontrolu nad pojedinim selima, što je potvrdio i izveštaj Si-En-Ena.

Kako zaključuje "Junge velt", operativni značaj ovih napada ima sekundaran značaj u odnosu na njihovu propagandnu ulogu. Pravi cilj napada je da skrenu pažnju javnosti u Ukrajini sa sve težeg stanja na frontu i, posebno, gubitaka koje su ruske snage poslednjih dana nanele ukrajinskoj PVO. Kako prenose i drugi zapadni mediji, ruska vojska je, u noći sa petka na subotu, u samo jednom napadu u zapadnom Donbasu uništila najmanje dva lansera raketa "patriot" američke proizvodnje.

Inače, ovi lanseri su prebačeni na oko 40 kilometara iza linije fronta. Ubrzo su ih otkrile ruske bespilotne letelice. Svega nekoliko minuta kasnije, pogođeni su projektilom "iskander". Operativno osoblje verovatno nije preživelo udar ruskih snaga.

Prema fotografijama, jedan od lansera bio je montiran na nemački kamion "MAN", što pokazuje da je u pitanju jedna od dve baterije "patriot" koje je Bundesver prebacio u Ukrajinu. Gubitkom ova dva lansera, Ukrajina je za jedan dan izgubila deset odsto svojih protivvazdušnih sistema "patriot".

Lažne vesti o uspesima "ruskih partizana"

Napade ukrajinskih snaga komentarisao je za RT Balkan analitičar iz Hrvatske Nebojša Babić, koji kaže da su Ukrajinci pešadijskim snagama, uključujući kolaboracioniste uz podršku oklopnih vozila, pokušali da prodru na područje grada Belgoroda i Kurske regije.

"Za to vreme, ukrajinska propaganda je `dizala moral` lažnim vestima o obaranju ruskog vojnog aviona", dodaje Babić. "Ukrajinski mediji su javili i da su u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti borbe u punom jeku, da je zauzeto selo Tetkino i da su ušle u grad Belgorod, u kome se vode žestoke borbe. A počeli su da upućuju i pozive na rušenje vlasti u Moskvi."

"Nije bilo nikakvog proboja", naglašava Babić, "a snimci sa terena su pokazali samo leševe terorista, zapaljene tenkove i druga vozila."

"Proboj ukrajinskih diverzantskih skupina nije uspeo", zaključuje Babić.

Hrvatski mediji, nastavio je Babić, nazivaju ruske neonaciste "partizanima". Međutim, kako navodi, ukrajinska strana nije objavila nijedan snimak koji bi potvrdio njihove navodne uspehe.

"Na snimcima iz područja sela Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti koje je dostavilo rusko Ministarstvo obrane, jasno se vidi kako gore američka oklopna vozila: oklopni transporter M113 i borbeno vozilo `bredli`, kojim su se prevozili ukrajinski diverzanti. Oni su u njima živi izgoreli", dodao je Babić.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, u blizini graničnog prelaza uništene su sve diverzantske grupe. Na snimcima se mogu videti i teroristi kako beže odnoseći ranjenike.

Saopštenje ruskog Ministarstva odbrane potvrđuju i snimci sa kanala Telegram i VK.

image