Rusija

Istorijska pobeda Putina: Osvojio 87% glasova, izlaznost nikad veća; Stižu čestitke iz sveta

U Rusiji su završeni predsednički izbori i prebrojani su svi glasovi
Istorijska pobeda Putina: Osvojio 87% glasova, izlaznost nikad veća; Stižu čestitke iz sveta© Телеграм канал ТАСС

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 87,28 odsto, lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki 3,20 odsto, lider komunista Nikolaj Haritonov 4,31 odsto, a Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju "Novi ljudi" 3,85 odsto.

Ruskom predsedniku stižu čestitke iz celog sveta. Među prvima ubedljivu pobedu Putinu čestitao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poručio da je peti mandat na čelu Ruske Federacije, osvojen ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima, potvrda da predsednik Vladimir Putin ima ogromno poverenje ruskog naroda i da zemlju vodi u pravom smeru.

U prvom obraćanju nakon pobede, Putin je rekao da je izvor snage u zemlji ruski narod, a visok odziv na izborima povezao sa dramatičnošću situacije i činjenicom da Rusija brani svoj razvoj sa oružjem u ruci.

"Kada smo bili zajedno, niko u istoriji nije uspeo da nas zastraši i nikada neće. U današnjim uslovima rad na izborima u Rusiji nije samo rutinski posao. Ovaj posao uključuje rizik po život. Pogledajte samo kako se radi na novim teritorijama. Ali to su ljudi daleko od vojnih zanimanja. Oni se ničega ne boje, rade, ispunjavajući svoju dužnost prema otadžbini", jasno je poručio Putin.

I zapadni mediji preneli su vest o Putinovoj pobedi, pa britanski list "Fajnenšl tajms" piše da je Putin ovom pobedom najduže na vlasti još od vremena Josifa Staljina uprkos pokušajima Zapada da uvede žestoke ekonomske sankcije protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Američki "Njujork tajms", sa druge strane, navodi da opozicija u Rusiji nije ostvarila nikakav uspeh.

Španski "Mundo" navodi da će Putin, nakon što mu se završi i ovaj šestogodišnji mandat, biti lider Rusije koji je najduže na vlasti za poslednja dva veka.

Britanski "Gardijan" piše da je Putin pobedio na izborima sa ogromnim brojem glasova, ali i da je takav rezultat bio neizbežan.

Španski "Pais" navodi da rezultati izbora pokazuju da je Putin odneo "gromoglasnu pobedu" što je posebno važno imajući u vidu da je izlaznost bila poprilično visoka.

  • 18. mar 2024 • 19:32

    19:32

    Erdogan čestitao Putinu na ubedljivoj pobedi

    Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima.

    Kako je saopšteno iz Kremlja, Erdogan je svom ruskom kolegi "poželeo novi uspeh u državnim aktivnostima na korist naroda Rusije".

    Putin je, sa druge strane, čestitao Erdoganu i svim muslimanima sveti mesec Ramazan.

  • 18:16

    Lavrov sa zvaničnicima Kine i ŠOS-a o situaciji u Ukrajini

    Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Džang Ming i specijalni predstavnik Vlade Kine za pitanja Evroazije Li Huej razmotrili su, na sastanku u Moskvi, situaciju oko krize u Ukrajini i načine za njeno rešavanje.

    Opširnije čitajte OVDE

  • 15:44

    Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata čestitao Putinu

    Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed Al Nahjan i drugi političari te zemlje uputili su Vladimiru Putinu telegrame čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Rusije, preneo je VAM.

    "Njegovo visočanstvo predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan uputio je čestitku Vladimiru Putinu povodom njegovog ponovnog izbora za predsednika Ruske Federacije", navodi se u saopštenju agencije.

  • 15:43

    Katarski emir čestitao Putinu pobedu na predsedničkim izborima

    Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani čestitao je danas Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije, izrazivši nadu za dalji razvoj odnosa, objavio je emirov kabinet na svom sajtu.

    "Njegovo visočanstvo emir Tamim bin Hamad Al Tani uputio je telegram-čestitku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom njegove pobede na predsedničkim izborima i reizbora na novi mandat, poželevši mu uspeh, a dvema zemljama dalji razvoj odnosa i rast", ​​navodi se u čestitki.

  • 15:41

    Predsednik Alžira čestitao Putinu pobedu na izborima

    Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebune čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, saopštio je kabinet alžirskog lidera.

    "Predsednik Republike Abdelmadžid Tebun čestita svom kolegi gospodinu Vladimiru Putinu povodom njegovog ponovnog izbora za predsednika Ruske Federacije", navodi se u saopštenju kabineta.

  • 15:38

    Pakistanski premijer Šehbaz Šarif čestitao Putinu

    Premijer Pakistana Šehbaz Šarif čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije

    "Čestitam Njegovoj Ekselenciji Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije, na njegovom ponovnom izboru", napisao je Šarif na Iksu.

  • 14:19

    Predsednik Sirije čestitao Putinu: Želim vam uspeh u ispunjavanju dužnosti i zadataka

    Sirijski predsednik Bašar el Asad čestitao je Vladimiru Putinu reizbor za predsednika Rusije i poželeo mu uspeh u ispunjavanju dužnosti i zadataka, saopštila je kancelarija sirijskog lidera.

    "Čestitam vam na ponovnom izboru većinom glasova na mesto predsednika Ruske Federacije", navodi se u čestitki, koju je objavio Asadov kabinet na Telegramu.

    Asad je Putinu poželeo sreću i uspeh u ispunjavanju dužnosti i zadataka i dalji prosperitet odnosa između Sirije i Rusije.

  • 13:41

    Čestitke iz Kube: Pouzdan primer priznanja ruskog naroda njegovom rukovodstvu

    Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel čestitao je pobedu Vladimiru Putinu i naveo da njegov reizbor predstavlja "pouzdan primer priznanja ruskog naroda njegovom rukovodstvu".

    "Nastavićemo da jačamo veze između Kube i Rusije, u svim sektorima koji su za dobrobit našeg naroda", napisao je lider Kube na Iksu.

    Čestitkama se pridružio i šef kubanske diplomatije Bruno Rodrigez Parilja, koji je naveo da je ponovni izbor Putina za predsednika Rusije, dokaz da su Rusi "priznali njegovo vođstvo zemljom".

    "Naše iskrene čestitke povodom reizbora za predsednika Vladimira Putina. To je ubedljiv dokaz priznanja ruskog naroda ruskog rukovodstva u zemlji. Nastavićemo da jačamo veze između Kube i Rusije u oblastima koje su u skladu sa interesima naših naroda", napisao je Rodrigez na Iksu.

  • 13:20

    Modi čestitao Putinu: Radujem se jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja

    Indijski premijer Narendra Modi čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije.

    "Najtoplije čestitke Njegovoj Ekselenciji gospodinu Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsednika Ruske Federacije. Radujemo se zajedničkom radu na daljem jačanju posebnog i privilegovanog strateškog partnerstva između Indije i Rusije u godinama koje dolaze", napisao je premijer Indije na Iksu.

  • 13:02

    Kadirov o Putinovoj pobedi: Pobedio je najmudriji i najdalekovidiji političar našeg vremena

    I lider Čečenije Ramzan Kadirov čestitao je Vladimiru Putinu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima Ruske Federacije, nazvavši ga najmudrijim i najdalekovidijim političarem našeg vremena.

    "Mnogonacionalni narod naše otadžbine je na predsedničkim izborima Ruske Federacije napravio jedini ispravan i najdostojniji izbor kandidature za mesto šefa naše države. Na osnovu rezultata prebrojavanja svih glasova, najmudriji i najdalekovidiji političar našeg vremena, Vladimir Vladimirovič Putin, izabran je na tu funkciju", napisao je Kadirov na Telegramu.

    Kadirov je naglasio da će Čečenija nastaviti da "potpuno podržava kurs nacionalnog lidera", bez obzira na cenu.

    On je naglasio da su stanovnici Čečenske Republike, kao i uvek, dali Putinu apsolutnu većinu glasova, a to znači da "svaki građanin Rusije može biti uveren u srećnu i prosperitetnu budućnost moćne i prosperitetne suverene države".

    "Kao njegovi verni pešaci, spremni smo da izvršimo njegova naređenja bez obzira na složenost i, ako je potrebno, da se žrtvujemo zarad suvereniteta i blagostanja naše države. Još jednom iskreno čestitam Vladimiru Putinu pobedu na predsedničkim izborima Ruske Federacije", istakao je.

image