Srbija i Balkan

Ruski ambasador za RT Balkan: Srpske vlasti pomogle u organizovanju izbora, glasanje intenzivno

Aleksandar Bocan-Harčenko je za našu redakciju prokomentarisao predsedničke izbore u Rusiji, organizaciju izbora na teritoriji Srbije i terorističke napade Kijeva koji su postali intenzivniji od 15. marta
Ruski ambasador za RT Balkan: Srpske vlasti pomogle u organizovanju izbora, glasanje intenzivno© РТ Балкан

Izbori za predsednika Rusije na teritoriji Srbije protiču mirno i bezbedno, poručio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko za RT Balkan.

"Najvažnije je da tako i ostane, kako bi ljudi imali mogućnost da mirno ostvare svoje glasačko pravo", ukazao je ruski ambasador.

Srpske vlasti su delovale krajnje konstruktivno prilikom rešavanja bezbednosnih pitanja organizacije izbora, dodao je ambasador.

Za razliku od vlasti u više evropskih zemalja, u Srbiji su pozitivno odgovorili, primili su sve molbe ruske ambasade vezane za pomoć u bezbednosnim pitanjima, precizirao je ambasador i dodao da je upravo zbog toga moguće bezbedno glasanje.

U spiskovima ruske ambasade u Srbiji ima više od 6.000 ljudi, a glasanje od samog jutra protiče intenzivno, rekao je Bocan-Harčenko.

Međutim, glasača možda bude i više, s obzirom na broj građana Ruske Federacije koji su doputovali u Srbiju, dodao je.

Glasanje u Beogradu za sada protiče intenzivno, bez obzira na pretnje kijevskog režima, ukazao je ruski ambasador.

U Rusiji se prvi put glasanje održava tri dana, birači imaju priliku da glasaju onlajn i lično, dolaskom na biračko mesto, ukazao je ruski ambasador.

"Svi su zadovoljni sto je jasna potvrda da je izborni proces izuzetno transparentan i odvija se na demokratski način. Na ovim predsedničkim izborima prvi put glasaju i novi regioni koji su ušli u sastav Ruske Federacije, što je izuzetno važno", naglasio je Bocan-Harčenko.

U Rusiji se nalazi veliki broj stranih posmatrača iz različitih zemalja i međunarodnih institucija, rekao ej ambasador i dodao da oni rade objektivno.

I Srbija ima svoje posmatrače na ruskim izborima u Rusiji, dodao je ambasador.

Terorističkih napada sa kojima se danas suočavaju pogranične oblasti Ruske Federacije bilo je i ranije, a cilj su bili i ostali civili, ukazao je ambasador.

"Sada konkretno teroristi imaju za cilj da onemoguće građanima da dođu na glasanje, stvarajući im stalne prepreke. Ali ništa od toga nisu i neće uspeti", poručio je Bocan-Harčenko.

image
VV inauguration
banner