Rusija

Kijev nastavlja da napada: Poginula devojka u Belgorodu, ruska PVO obara ukrajinske rakete i dronove

Ukrajina je pojačala napade na ciljeve na ruskoj teritoriji. Sinoć je oboreno devet projektila "vampira" i tri projektila "uragana" iznad Belgorodske oblasti. Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane oborili su tokom noći i jutra 36 ukrajinskih dronova iznad teritorije RF. U Zaporoškoj oblasti je pogođeno biračko mesto, nema žrtava
Kijev nastavlja da napada: Poginula devojka u Belgorodu, ruska PVO obara ukrajinske rakete i dronove© Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

U Belgorodu je ovog jutra poginula devojka od 16 godina usled raketnog napada sa ukrajinske teritorije, javio je guverner Belgorodske obalsti na Telegramu

Granata je pogodila privatnu stambenu zgradu u kojoj se nalazila devojka, naveo je Gladkov i izrazio iskreno saučešće porodici. "Sa vama tuguje cela Belgorodska oblast, cela naša zemlja", napisao je.

"Razgovarao sam sa njenim ocem na licu mesta. Njen tata je u šoku i takođe je povređen, ima zatvorenu povredu glave, opekotine tela i trovanje ugljen-monoksidom. On je kolima Hitne pomoći prebačen u Gradsku bolnicu u Belgorodu. Obezbeđena je sva neophodna medicinska nega", naveo je Gladkov.

Ovog jutra, oko 8 časova, kijevski režim je pokušao da izvede teroristički napad na Belgorodsku oblast koristeći devet projektila višecevnog raketnog sistema RM-70 "vampir" i tri projektila višecevnog raketnog sistema "uragan", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski sistemi PVO su i tamo reagovali na vreme i uništili sve rakete, navodi se u saopštenju.

Ratovanje dronovima

Danas u 10:15 po lokalnom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad uz pomoć dronova na teritoriji Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad Moskovske oblasti, navodi se u saopštenju.

A u toku protekle noći i jutra , obustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade na teritoriji Ruske Federacije. Ruska PVO presrela je i uništila 35 dronova.

Iznad Moskovske oblasti je oboreno četiri drona, iznad Belgorodske tri, Kaluške dva, Orlovske i Rostovke oblasti po jedan, iznad Kurske obalsti tri, a iznad Krasnodarskog kraja čak 17 dronova, precizirali su u Ministarstvu.

Ukrajinska vojska napala biračko mesto u Zaporožju 

"U gradu Kamenka-Dnjeprovskaja u Zaporoškoj oblasti su teroristi iz Ukrajine izveli dvostruki udar kamikaza dronovima 'zanoza' na biračko mesto koje se nalazi u gradskom kulturnom centru", javio je predsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona pri Javnoj komori Ruske Federacije Vladimir Rogov na Telegramu

Napad se, sudeći po vremenu kada je Rogov podelio objavu, desio u ranim jutarnjim časovima, zgradu koju su pogodili je zahvatio požar.

Međutim, predstavnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije koji su stigli da ugase požar ne mogu da počnu sa radom jer ukrajinski dronovi ne prestaju sa napadima, potvrdio je Rogovo.

Prema njegovim rečima, za sada nema žrtava.

"Mi iz Zaporožja smo napravili svoj izbor i potvrdićemo ga koliko god puta da je potrebno!", poručio je Rogov.

Nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Rusiji, koji su počeli 15. marta a traju do danas, Ukrajina je pojačala napade na ciljeve na ruskoj teritoriji, a, kako su ruske vlasti i upozoravale, napadi se se nastavili i za vreme izbora.

Prethodna dva dana, kao i nekoliko dana neposredno pred predsedničke izbore u Rusiji, ostaće upamćeni po, do sada, neviđenim napadima sa ukrajinske teritorije na pogranične oblasti Ruske Federacije, ali i na biračka mesta i građane koji na teritoriji novih ruskih regiona prvi put izražavaju svoju slobodnu volju.

Napadi kijevskog režima imaju za cilj mešanje u održavanje predsedničkih izbora, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

image