Rusija

Putin: Znamo ko je izvršio teroristički napad u Moskvi, ali nas zanima ko ga je naručio

Predsednik Rusije je izjavio je saučešće porodicama i prijateljima žrtvi masakra u "Krokus siti holu", i poželeo brz oporavak ranjenima
Putin: Znamo ko je izvršio teroristički napad u Moskvi, ali nas zanima ko ga je naručio© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Znamo da je teroristički napad u koncertnoj dvorani Krokus izveden rukama radikalnih islamista, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Znamo da je zločin počinjen rukama radikalnih islamista, protiv čije ideologije se i sam islamski svet borio vekovima", rekao je ruski predsednik na sastanku o merama koje treba da se preduzmu nakon terorističkog napada, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, sada treba da se otkrije nalogodavac napada.

"Rusija zna ko je izvršio teroristički napad na Krokus, ali nas zanima ko ga je naručio", rekao je Putin.

Ruski lider je napomenuo da postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti i da je neophodno utvrditi zašto su teroristi pokušali da pobegnu u Ukrajinu, istakavši da se teroristički napad sasvim logično uklapa u kampanje zastrašivanja koje sprovodi Kijev.

On je rekao da SAD čine sve kako bi svetsku javnost ubedile da navodno ne postoje tragovi umešanosti Kijeva u teroristički napad, dodavši da oni koji podržavaju kijevski režim ne žele da budu saučesnici i sponzori terorizma, ali da "zaista ima mnogo pitanja".

Putin je nazvao teroristički napad u Krokus siti holu karikom u čitavom nizu pokušaja onih koji se protiv Rusije bore rukama neonacističkog režima od 2014. godine.

"Ovaj zločin može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji se protiv naše zemlje bore rukama neonacističkog kijevskog režima od 2014. A nacisti, kao što je poznato, nikada nisu prezirali od prljavih i nehumanih sredstava za postizanje svojih ciljeva", rekao je on.

On je izjavio saučešće porodicama i prijateljima žrtava masakra u "Krokus siti holu", i poželeo brz oporavak ranjenima.

Kako je rekao, očigledna namera terorističkog napada je bila izazivanje panike i nereda u ruskom društvu, ali su naišli na jedinstvo i odlučnost.

"Oni koji su planirali taj teroristički napad nadali su se da će posejati paniku i razdor u našem društvu, ali su naišli na jedinstvo i odlučnost da se suprotstavimo tom zlu", rekao je ruski lider. Prema njegovim rečima, rusko društvo je u ovo teško vreme pokazalo primer prave solidarnosti, ujedinjenosti, međusobne podrške.

Predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin je na zajedničkoj konferenciji rekao da rezultati istrage pokazuju da je teroristički napad u Krokus siti holu bio planiran, a da je prema poslednjim podacima u njemu poginulo 139 ljudi.

"Prvi rezultati istrage pokazuju da je teroristički napad pažljivo planiran i pripremljen. U napadu je poginulo 139 ljudi", rekao je Bastrikin.

image