Rusija

Nervozan je, izbori su pred vratima: Zaharova objasnila reči Zelenskog o pregovorima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je izjavu ukrajinskog predsednika o mogućnosti pregovora sa Ruskom Federacijom bez uzimanja u obzir granice iz 1991. godine
Nervozan je, izbori su pred vratima: Zaharova objasnila reči Zelenskog o pregovorima© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Vladimir Zelenski je malo nervozan, jer se bliže izbori, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika o mogućnosti pregovora sa Ruskom Federacijom bez uzimanja u obzir granice iz 1991. godine.

Naime, Zelenski je u intervjuu za "Si-Bi-Es njuz" izjavio da "pregovori između Moskve i Kijeva mogu da počnu ako Ukrajina uspe da dostigne granice 2022. pre početka Specijalne vojne operacije", napomenuvši da je "siguran da kada ruski predsednik Vladimir Putin izgubi ono što je zauzeo od 2022. godine, biće spreman za dijalog".

"Nervozan je. Predstoje mu izbori. Ili izbora možda neće biti?", kazala je Zaharova za "RIA Novosti".

Kijev je ranije izjavio da je početak mirovnih pregovora nemoguć sve dok ruske trupe ne napuste teritoriju Ukrajine u granicama iz 1991. godine.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.

Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Ranije je Kremlj saopštio da sada ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe na miroljubivi pravac, dok je za Rusiju apsolutni prioritet postizanje ciljeva Specijalne operacije, a da je to trenutno moguće samo vojnim putem. 

image