Rusija

Ruska duma: Visoki zapadni zvaničnici deo organizovane terorističke grupe

Pozivaju se na odgovornost fizička i pravna lica uključena u finansiranje terorizma i da se obavesti javnost o utvrđenim činjenicama i donetim odlukama
Ruska duma: Visoki zapadni zvaničnici deo organizovane terorističke grupe© Dmitry Golubovich/Global Look Press

Poslanici Državne dume objavili su da postoji organizovana kriminalna (teroristička) grupa, u kojoj su visoki zvaničnici Sjedinjenih Država, NATO-a i Ukrajine, i zatražili od Istražnog komiteta i Generalnog tužilaštva Ruske Federacije da sprovedu istragu, tražeći pomoć od stranih država, proizilazi iz saopštenja jednog poslanika.

"U saopštenju se opisuju činjenice i događaji, koji potvrđuju postojanje organizovane kriminalne (terorističke) grupe, koja uključuje visoke američke zvaničnike, lidere NATO-a i pojedinih članica Alijanse. Tu su i ukrajinski poslovni partneri Džozefa Bajdena, političko rukovodstvo Ukrajine i zaposleni u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine i Služba bezbednosti Ukrajine", navodi se u saopštenju poslanika.

Poslanici takođe traže od Istražnog komiteta i Generalnog tužilaštva Ruske Federacije da "apeluju na strane države u cilju preduzimanja mera za identifikaciju, otkrivanje, blokiranje ili zaplenu sredstava koja se koriste ili dodeljuju u cilju izvršenja terorističkih zločina i da zahtevaju osudu ili izručenje lica umešanih u finansiranje terorizma. 

"Pozivaju se na odgovornost fizička i pravna lica uključena u finansiranje terorizma i da se obavesti javnost o utvrđenim činjenicama i donetim odlukama", dodaje se.

Prethodno je Istražni komitet Rusije započeo proveru nakon apela poslanika Državne dume, koji traže da se istraže terorističke aktivnosti SAD, Ukrajine i zapadnih zemalja protiv Rusije.

"Na osnovu razmatranja zahteva poslanika Državne dume A. L. Krasova, N. M. Haritonova, J. V. Lantratove i javnih ličnosti A. G. Dugina i A. L. Derkača u vezi sa potrebom da se istraži organizovanje, finansiranje i izvođenje terorističkih napada SAD, Ukrajine i drugih zapadnih zemalja, koji su usmereni protiv Rusije, u centrali Istražnog komiteta Rusije organizovana je proceduralna provera", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će u okviru provere, istraga pažljivo proučiti iznete podatke i izvesti zaključak.

Zahtev je upućen nakon terorističkog napada na "Krokus siti hol" u Moskvi, u kojem je poginulo 144 osoba, a više od 500 povređeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da istražne radnje koje je sprovela ruska strana ukazuju na to da je sa terorističkim napadom povezana Ukrajina.

image