Rusija

Istražni komitet Rusije: Dokazana veza terorista iz "Krokusa" sa Ukrajinom

Rusija poseduje dokaze koji jasno ukazuju da su teroristi novac i kriptovalutu za pripremu napada dobijali iz Ukrajine, saopšteno je danas na operativnom sastanku Istražnog komiteta Rusije
Istražni komitet Rusije: Dokazana veza terorista iz "Krokusa" sa Ukrajinom© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenk

Istražni komitet Ruske Federacije poručio je danas da su teroristi, koji su prošle nedelje izveli teroristički napad u "Krokus sitiju" kod Moskve, bili povezani sa ukrajinskim nacionalistima, za šta su, kako se navodi, pronađeni dokazi.

IK dalje navodi da je nakon rada sa privedenim teroristima, analize njihovih tehničkih uređaja i praćenja finansijskih operacija utvrđeno da su teroristi dobijali novac iz Ukrajine. U pitanju je značajna suma novca, ali i kriptovalute, tvrdi Moskva. Ova sredstva korišćena su za pripremu napada, saopšteno je danas na operativnom sastanku Istražnog komiteta.

"Prvi rezultati istrage u potpunosti potvrđuju planski karakter akcija terorista, pažljivu pripremu, kao i to da je postojala finansijska podrška organizatora zločina".

Istražni komitet Rusije dodaje da je pronađena i privedena još jedna osoba za koju se sumnja da je učestvovala u finansiranju terorista. 

Podsetimo, radikalni islamisti izveli su prošle nedelje teroristički napad u kojem je poginulo preko 140 ljudi, a povrede zadobilo više desetina njih. Moskva je poručila da iza napada stoje Kijev, London i Vašington i da je bilo planirano da teroriste u Ukrajini dočekaju kao heroje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin oštro je osudio napad i obećao osvetu svima onima za koje se utvrdi da su bili povezani sa napadom, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo da je Moskva dobila veliku podršku ostalih zemalja i napomenulo da je, kao znak solidarnosti, Dan žalosti bio objavljen i u Republici Srpskoj. 

image