Rusija

Patrušev upozorava: NATO se priprema za rat sa Rusijom i razrađuje scenario

Vežbe zajedničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi pod nazivom "Stedfast difender 2024", tokom kojih se razrađuje scenario oružanog obračuna sa Rusijom, svakako povećava napetost i destabilizuje situaciju u svetu, ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije
Patrušev upozorava: NATO se priprema za rat sa Rusijom i razrađuje scenariowww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Tokom vežbi NATO snaga u Evropi, koje su u toku, razrađuje se scenario oružanog obračuna sa Rusijom, koji povećava napetost i destabilizuje situaciju u svetu. Alijansa se sprema za nove ratove, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

"Destruktivna uloga Sjedinjenih Država u novijoj istoriji je očigledna. Nijedna druga zemlja nije pokrenula toliko ratova i vojnih sukoba, niti izazvala toliko destruktivnih ekonomskih kriza", kazao je Patrušev u glavnom gradu Ingušetije, Magasu, na skupu o nacionalnom pitanja bezbednosti u regionima Severnokavkaskog federalnog okruga.

Prema njegovim rečima, važan instrument uticaja Vašingtona na druge države je agresivni NATO blok, koji se veoma približio zapadnim granicama Rusije.

"Tokom 75 godina svog postojanja, NATO je, kao tobožnji garant mira i demokratije, izazvao više od stotinu ratova i vojnih sukoba širom sveta i priprema se za nove", dodao je on.

Prema njegovim rečima, vežbe zajedničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi pod nazivom "Stedfast difender 2024", tokom kojih se razrađuje scenario oružanog obračuna sa Rusijom, svakako povećavaju napetost i destabilizuju situaciju u svetu.

"Postoje planovi da se dodatno proširi prisustvo NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu i na Arktiku. U 2024. godini rashodi za vojne svrhe koje predviđaju zemlje NATO-a nastavljaju da rastu, što još jednom naglašava rastuću agresivnost Alijanse", rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

image