Rusija

Zaharova: Kako je stvorena Donjecka Narodna Republika

Do nastanka DNR-a došlo je nakon državnog udara u Kijevu za koji su direktno bili zainteresovani Amerikanci i njihovi sateliti. Usledilo je kršenje osnovnih prava stanovnika Donbasa, koji su, u strahu za svoju egzistenciju, formirali jedinice za odbranu naroda
Zaharova: Kako je stvorena Donjecka Narodna Republikawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Na današnji dan, 7. aprila 2014. godine, u Donjecku je formiran Savet predstavnika opština, političkih partija i društvenih organizacija Donjecke oblasti na kojem je utvrđena Deklaracija o suverenitetu i Akt o državnoj samostalnosti Donjecke Narodne Republike, podsetila je Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova na ovonedeljnom brifingu.

Rezultati referenduma od maja iste godine, koji su održani u Donjeckoj oblasti, pokazali su da je čak 89,7 odsto glasača glasalo za stvaranje suverene države.

Govoreći o tome kako je došlo do toga, Zaharova je podsetila:

"Pre deset godina, uz aktivno mešanje SAD i njihovih saveznika, u Kijevu je izvršen krvavi državni udar, usled kojeg su na vlast došle radikalne nacionalističke snage. 'Majdan' je doveo do oštre polarizacije ukrajinskog društva, što je stvorilo preduslove za oružani građanski sukob".

"SAD i njihovi sateliti bili su direktno zainteresovani za državni udar u Kijevu. Oni su odnegovali ekstremiste, koji su počeli da uspostavljaju sopstvena pravila, nameću društvu nacionalističku ideologiju, prekrajaju istoriju i da u suštini pretvaraju Ukrajinu u antiruski projekat".

Portparol ruskog MSP-a podseća da su prvi zakonski koraci, koje su preduzeli "pobednici Majdana" uplašili stanovnike sa jugoistoka tadašnje Ukrajine, koji su se spontano organizovali u jedinice za odbranu naroda. 

"Ljudi su zahtevali poštovanje svojih zakonskih prava, pre svega, da govore na svom maternjem jeziku. U takvim uslovima nove kijevske vlasti započele su tzv. 'antiterorističku operaciju' za oružano suzbijanje narodskih protesta u Donbasu".

"Kijev i njegovi pokrovitelji, umesto da se političkim putem dogovore sa sugrađanima, pokrenuli su kaznenu operaciju, a zapravo građanski rat. Rusija se zalagala za mirno rešenje ukrajinske krize. Znamo i vidimo kako se sve završilo", poručuje Moskva.

image