Rusija

Gruško: NATO je instrument moći da se osiguraju interesi "zlatne milijarde"

Situacija u odnosima Rusije i NATO-a se namerno pogoršava, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u intervjuu za RT
Gruško: NATO je instrument moći da se osiguraju interesi "zlatne milijarde"www.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R/Twitter.com

NATO je samo instrument američke hegemonije na političkom polju, kao i instrument sile za osiguranje interesa "zlatne milijarde", izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

"Svrha NATO-a kakav je stvoren pre 75 godina se uopšte nije promenila. On je instrument američke hegemonije i potčinjavanja Evrope američkim vojno-političkim interesima. Danas je to instrument koji Amerikanci smatraju jednim od glavnih mehanizama za projektovanje moći na globalnom nivou", kazao je Gruško u intervju za RT, istakvaši da svaka pretnja Rusiji neće ostati bez odgovora.

Gruško je istakao da je Alijansa bila i ostala instrument moći da se osiguraju interesi "zlatne milijarde" i da to pokušava da postigne pokušajem vojne nadmoći, globalizujući "sferu odgovornosti", kao i pribegavanjem vojnim intervencijama kršeći međunarodno pravo.

"Katastrofalne posledice geopolitičkog inženjeringa Alijanse su dobro poznate", podsetio je.

Prema njegovim rečima, Vašington vidi pretnju u svakoj državi koja stane na stranu multipolarnog sveta i odbija da prizna prevlast SAD, dok je sve više pristalica multipolarnosti.

"Shodno tome, SAD oko sebe vide sve više protivnika i političkih konkurenata. SAD se pre svega plaše Kine i Rusije, kao i Evropske unije. Zato što je na ekonomskom planu jasno da se ne radi o partnerstvu, već o konkurentskim odnosima (sa Evropskom unijom). Stoga, NATO nastavlja da bude veoma važan, ako ne i ključni instrument za takvu dominaciju i instrument za potčinjavanje saveznika planovima Vašingtona i spoljnopolitičkim smernicama za Sjedinjene Države", ukazao je ruski diplomata.

Gruško je istakao da se situacija u odnosima Rusije i NATO-a "namerno" pogoršava, a da su sve kanale dijaloga Vašington i Brisel doveli na kritično nizak nivo.

"NATO je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije i njegovi sateliti su učinili sve da našu interakciju i kanale dijaloga svedu na kritični nulti nivo. U aprilu 2014. godine zemlje članice odlučile su da prekinu svu praktičnu saradnju NATO-a i Rusije na civilnoj i vojnoj liniji", dodao je.

Ukrajinska kriza može prevazići geografske granice

Gruško je ocenio da bi zbog avanturističkih akcija NATO zemalja, ukrajinska kriza mogla da pređe njene geografske granice.

"Kao rezultat avanturističkih akcija čak jedne ili dve zemlje članice NATO-a, ukrajinska kriza može preći svoje geografske granice i dobiti sasvim druge razmere", ukazao je ruski diplomata.

On je istakao da izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu "ukazuju na spremnost da se ide putem eskalacije u uslovima kada i sam Zapad trpi strateški poraz na terenu".

Podsetimo, Makron je ranije rekao da se EU složila da oformi "devetu koaliciju za duboke udare" što pretpostavlja snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je, takođe, rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu".

Kako je rekao, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti". Početkom marta, Makron je još ponovio da Francuska "nema granica i crvenih linija" kada je reč o pomoći Ukrajini.

image