Rusija

Zaharova podsetila na NATO agresiju: Još jedna "mirotvorna akcija" Alijanse na Balkanu

Na 75. godišnjicu od osnivanja NATO-a, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je da je nakon završetka "hladnog rata" Alijansa stupila "u epohu velikih operacija", koje su uključivale razaranje država, među kojima je bila i Jugoslavija
Zaharova podsetila na NATO agresiju: Još jedna "mirotvorna akcija" Alijanse na Balkanu© Elements.envato.com

Neuspeh NATO-a da Rusiji nanese strateški poraz može dovesti do toga da se Alijansa odluči za mere koje će pogoršati bezbednost u celom svetu, izjavila je  portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, povodom 75. godišnjice od osnivanja Severoatlantske alijanse.

Zaharova je podsetila da je nakon završetka "hladnog rata" Alijansa stupila "u epohu velikih operacija", koje su uključivale razaranje država, među kojima je bila i Jugoslavija.

"Vašington i njegovi saveznici su se bavili oružanim 'mirotvornim akcijama' na Balkanu, koje su se završile agresijom na Jugoslaviju, 'borbom protiv terorizma' u Avganistanu. Zemlje NATO-a su postale deo koalicije predvođene SAD u Iraku, i izvele 'humanitarnu' intervenciju u Libiji. Rezultat ovih intervencija je isti – razrušene, raspadnute države, ogromne teritorije bez bilo kakve državne kontrole, siromaštvo, pogoršanje humanitarnih problema, ogromne žrtve, milioni migranata", dodaje Zaharova.

Nakon toga, kaže, NATO se vratio svojim izvornim težnjama – "borbi protiv pretnji koje dolaze sa Istoka, a uloga protivnika ponovo je bila dodeljena Rusiji".

"Vašington i njegovi sateliti već treću godinu snabdevaju Ukrajinu plaćenicima i oružjem kako bi uz njenu pomoć Rusiji naneli, kako kažu, 'strateški poraz' i iscrpeli naše resurse. U tu svrhu se koriste sva sredstva i metode koje su dostupne kolektivnom Zapadu i njegovim kijevskim marionetama, uključujući i terorističke akcije. Neuspeh avanturističkih planova Alijanse gura je ka akcijama koje bi mogle tragično da utiču na bezbednost ne samo Evrope, već i celog sveta", upozorava Zaharova, ali i dodaje:

"Na Zapadu su već mogli da se ubede u to da je Rusija spremna za bilo kakav razvoj događaja. Naša bezbednost i odbrambene sposobnosti su dobro osigurani."

image
VV inauguration
banner