Rusija

Kijevski režim ne štedi ruske civile, od početka godine ubijeno više od 200 ljudi

U periodu od 1. januara do 31. marta ranjeno je više od 700 ruskih civila
Kijevski režim ne štedi ruske civile,  od početka godine ubijeno više od 200 ljudi© Elements.envato.com

Od početka ove godine, kao posledica ukrajinskih napada, na teritoriji Rusije poginuo je 201 civil, izjavio je danas Rodion Mirošnjik, ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

Prema podacima kojima raspolaže Moskva, Ukrajina je za isti period ispalila 22.000 municije na civilne objekte. Ranjena je 721 osoba.

Mirošnjik još upozorava da Kijev nastavlja da koristi zabranjene protivpešadijske mine "lepestok" protiv gradova, koji se nalaze u blizini mesta u kojima se vode borbe. Takođe, dodaje da ukrajinske snage sakrivaju mine u predmete za svakodnevnu upotrebu poput, na primer, igračaka ili ručne rasvete i šire ih po gradovima u blizini zone SVO.  

"Kada pritisnete (dugme na ručnoj lampi), a ponekad i samo dodirom, dolazi do detonacije. Eksploziva ima sasvim dovoljno da otkine ruku, liši čoveka vida ili da izazove ozbiljne povrede, posebno ako dospe u ruke deteta".

Zbog svih napada ukrajinskih vojnika i političkog rukovodstva te zemlje, Istražni komitet Rusije je do sada pokrenuo 4.500 krivičnih postupaka, otkriva Mirošnjik. 

Prema njegovim rečima, Moskva je utvrdila i da postoji direktna povezanost između terorističkih napada koje sprovodi ukrajinski režim i situacije na frontu. Takođe, ističe se još jednom da Zapad otvoreno ignoriše sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava iza kojih stoji Kijev. 

image