Rusija

Ukrajinci napali dronovima nuklearnu elektranu Zaporožje

Zabeleženi su naleti u oblastima teretne luke i azotno-kiseoničke stanice broj 2 NE, saopšteno je iz elektrane
Ukrajinci napali dronovima nuklearnu elektranu Zaporožjewww.globallookpress.com © © Dmitry Grigoriev

Ukrajinska vojska izvela je napad dronovima na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

Ovo je objavljeno na telegram kanalu elektrane.

"U poslednje vreme na području gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana zabeleženi su naleti vojnih dronova Oružanih snaga Ukrajine. Konkretno, danas su zabeleženi naleti u oblastima teretne luke i azotno-kiseoničke stanice broj 2 Zaporoške nuklearne elektrane", navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da kao rezultat napada nisu zabeležena oštećenja na kritičnoj infrastrukturi niti poremećaji u radu sistema nuklearnih elektrana.

Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio realnu opasnost zbog situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Ruska strana upozorila je Kijev i njihove zapadne partnere da se uzdrže od bilo kakvih pokušaja napada ili destabilizacije situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Ovo je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je takođe pozvala IAEA i njeno rukovodstvo da koriste stručnjake koji su prisutni na licu mesta za snimanje svih slučajeva napada ukrajinskih oružanih snaga.

"Jedini izvor pretnji po bezbednost Zaporoške NE ostaje kijevski režim, koji ne odustaje od pokušaja provokacija kad je u pitanju ova elektrana", dodala je Zaharova.

image