Rusija

Pušilin: Rusija stanovnicima DNR garantuje poštovanje tradicije, kulture i istorije (VIDEO)

Lider Donjecke Narodne Republike je, povodom 10 godina od formiranja te republike, zahvalio svim stanovnicima na hrabrosti, poštenju i istinskom patriotizmu
Pušilin: Rusija stanovnicima DNR garantuje poštovanje tradicije, kulture i istorije (VIDEO)© Alexander Rekun/Global Look Press

Donjecka Narodna Republika (DNR) slavi desetu godišnjicu proglašenja suvereniteta kao punopravnog dela Rusije, što znači da je njenim stanovnicima zagarantovano poštovanje tradicije, kulture i istorije regiona, izjavio je lider te republike Denis Pušilin. 

"Slavimo 10. godišnjicu prekretnice kao punopravni deo Ruske Federacije. Živimo u Rusiji, gde se poštuju tradicija, kultura i istorija svakog regiona, gde ne pokušavaju da nametnu tuđe vrednosti i neguju svoje. Upravo tome smo težili kada smo određivali sudbinu Donbasa. Danas nam to garantuje naša velika država", poručio je Pušilin u video-poruci na Telegramu.

On je zahvalio svim stanovnicima DNR na hrabrosti, poštenju i istinskom patriotizmu, uz napomenu da je svako od njih heroj.

"Dešavanja iz 2014. godine i nezavisnost DNR pamtim veoma dobro, bez obzira što sam imala 19 godina. Tada su nam na fakultetu dali zadatak da snimimo reportažu o Donjecku i ljudima koji tamo žive. Sasvim slučajno smo sa mladima početkom marta 2014, kada je počelo rusko proleće, bili na tim mitinzima, u centru Donjecka, za podršku DNR i Rusiji. Već se tada govorilo da ne želimo da budemo sa takvom Ukrajinom i takvom vladom", izjavila je blogerka Aljona Morozova iz Donjecka.

Ne žalimo što smo izabrali Rusku Federaciju

Dodala je da se dan kada je DNR postala nezavisna slavio kao praznik, ljudi su bili ubeđeni da su napravili pravi izbor što su promenili kurs i vratili se otadžbini.

"Povratak otadžbini je bio dug proces, pun krvoprolića, zato što su ubrzo nakon toga počeli sukobi. Ali mi nimalo ne žalimo što smo izabrali Rusku Federaciju, jer mi smo istorijski region usmeren na Rusiju", precizirala je ona.

Za žitelje regiona koji su bili protiv Majdana i državnog prevrata nezavisnost DNR je značila samo jedno: da ne želimo da budemo sa onima koji su izazvali taj Majdan, navela je blogerka.

"Želeli smo mir i da govorimo na ruskom jeziku, a tada nismo ni sanjali da će se Donbas vratiti Rusiji, ali zaista jesmo tome težili. Uvek smo govorili na ruskom jeziku, gledali sovjetske filmove, učili rusku kulturu. Svi znaju da je Donbas uvek bio za prijateljstvo s Ruskom Federacijom", istakla je Morozova.

Šef susedne Luganske Narodne Republike (LNR), čiji je suverenitet proglašen na mitingu u Lugansku 27. aprila 2014, Leonid Pasečnik je naveo da su DNR i LNR stajale rame uz rame protiv kijevskog režima, "pokazujući celom svetu primer istinskog jedinstva, snažnog, čeličnog, rudarskog karaktera".

"Pod neprijateljskim granatiranjem zajedno smo se borili za ruski Donbas – jak, slobodan, nepobediv. Naš zajednički san se ostvario – danas smo deo velike zemlje. Ali borba protiv ukrajinskih neonacista se nastavlja. Ne sumnjam da će uskoro teritorija Donjecke Narodne Republike biti potpuno oslobođena i da ćemo zajedno proslaviti našu pobedu. Svim stanovnicima DNR iskreno želim snagu, hrabrost i dugo očekivani mir", napisao je Pasečnik na Telegramu.

image