Rusija

Zaharova: Vrednosti Zapada su promenljive kao vreme, oprosti im Greta

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova tvrdi da zapadnim zemljama zapravo nije stalo do klime
Zaharova: Vrednosti Zapada su promenljive kao vreme, oprosti im Gretawww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da se po ko zna koji put pokazalo da Zapadu nije stalo do klime.

Ona je podsetila na sastanak predsednika Venecuele Nikolasa Madura sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i američkim izaslanikom za klimatska pitanja Džonom Kerijem, na nedavnoj Konferenciji UN o klimatskim promenama u Egiptu, za koji je rekla da je omogućio da se ocrta još jedan trend, ali u lošem svetlu.

"Pokazalo se već po ko zna koji put da, uglavnom, svima na Zapadu nije stalo do klime. Uzmimo za primer Švedsku. Tokom svoje novije istorije, Stokholm je sebe video među liderima ekološkog fronta. Da podsetim, izabran je u nestalne članove Saveta bezbednosti UN tek pošto je malim državama obećao da će iskoristiti svaku priliku da spreči otapanje glečera, smanji emisiju ugljen-dioksida u atmosferu i zaustavi podizanje niova mora", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da je sada ministarka za klimu i životnu sredinu te iste Švedske, Romina Purmokhtari, upravo tokom ekološkog foruma u ​​Egiptu, izjavila da Švedska više neće smanjivati emisiju ugljen-dioksida.

"Naprotiv, naučnici kažu da će za dve godine obim emisije ugljen-dioksida u zemlji rasti. To znači da će glečeri nastaviti da se tope, nivo okeana će nastaviti da raste, a ostrvske države će i dalje biti u opasnosti od poplava. Švedska se ponovo okrenula za 180 stepeni na dnevnom redu o klimi", ocenila je ruska zvaničnica.

Prema njenima rečima, što se tiče jedne od glavnih ideja foruma, stvaranja Fonda za pomoć zemljama u razvoju, ispostavilo se da "švedski poreski obaveznik neće vratiti zarađene krune".

"Na kraju krajeva, to nije oružje za Ukrajinu, koje, po mišljenju elite Kraljevine, Šveđani žarko žele da plate iz svog džepa. Vrednosti Zapada su promenljive kao i vreme - menjaju se svakog dana. Oprosti im, Greta, sve su izgubili", poručila je Zaharova.

image