Rusija

Rusija ostvarila novi rekord: Nadmašila EU u isporuci pšenice severnoj Africi

Izvoz pšenice iz Rusije povećan je za milion tona na 52 miliona tona, dok je izvoz EU u aprilu opao za dva miliona tona na 34,5 miliona tona
Rusija ostvarila novi rekord: Nadmašila EU u isporuci pšenice severnoj Africi© KB Mpofu/Getty Images

Isporuke pšenice iz zemalja Evropske unije u Severnu Afriku pale su za 25 odsto tokom sedam meseci zrenja žita od 2023. do 2024, dok je Rusija povećala svoj udeo na tom tržištu, navodi se u izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA).

Prema podacima, izvoz iz EU u aprilu je opao za dva miliona tona na 34,5 miliona tona, što pokazuje da Unija gubi tržišni udeo u odnosu na Rusiju u Africi i na Bliskom istoku.

"Istovremeno, rekordne žetve pšenice u Rusiji čine tu zemlju konkurentnijom na afričkim i bliskoistočnim tržištima. Izvoz pšenice iz Rusije povećan je za milion tona na 52 miliona tona", navodi se u saopštenju.

Alžir, jednu od tri najveće izvozne destinacije EU, gde je evropska pšenica zauzimala 85 odsto tržišta i koja se istorijski oslanjala na pšenicu iz EU, Rusija je "zauzela" nakon što je vlada te zemlje pokušala da diversifikuje dobavljače žitarica.

"Izvoz pšenice iz Rusije u Alžir se od tada značajno povećao. Dok alžirski mlinari pokazuju zadovoljstvo ruskim zalihama, Rusija i Evropska unija su se do sada borile za većinski udeo na tržištu", navodi se u izveštaju.

Analitički centar "Rusagrotrans" svrstao je u februaru Alžir na peto mesto među vodećim uvoznicima ruske pšenice.

Moskva je izvezla 1,6 miliona tona pšenice u Alžir tokom žetvene godine 2023-2024, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, navodi ta institucija.

Ranije ovog meseca, Eduard Zernin, šef Ruskog saveza izvoznika žitarica izjavio je da će udeo Rusije na globalnom tržištu žitarica premašiti 25 odsto. 

Egipat, jedan od vodećih svetskih uvoznika pšenice i najveći kupac ruskih žitarica, predložio je da bude domaćin međunarodnog logističkog centra za žito u zoni Sueckog kanala.

Ta severnoafrička zemlja i Moskva su u pregovorima o izgradnji objekta, koji bi se povezao sa jednim od najprometnijih plovnih puteva na svetu i koristio za skladištenje ruske pšenice i distribuciju susednim državama.

image
VV inauguration
banner