Svet

Baltičke zemlje, Poljska i Češka: EU da zabrani uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije

U apelu koji je pokrenula Litvanija se od Evropske komisije traži da obezbedi saradnju država članica Evropske unije kako bi ograničenje bilo delotvorno i kako bi važilo za sve zemlje članice
Baltičke zemlje, Poljska i Češka: EU da zabrani uvoz žitarica iz Rusije i BelorusijeGetty © XU CONGJUN / Feature China/Future Publishing

Ministri poljoprivrede baltičkih zemalja, Poljske i Češke pozvali su Evropsku komisiju da zabrani uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije u Evropsku uniju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Litvanije.

Apelom koji je Litvanija pokrenula pred komesarima EU traži se i da se obezbedi saradnja država članica EU kako bi ovo ograničenje bilo delotvorno primenjeno širom EU.

Prema rečima litvanskog ministra poljoprivrede Kestutisa Navickasa, Evropska unija je 2023. godine uvezla 1,53 miliona tona ruskog žita u vrednosti od 437,5 miliona evra.

O ovom pitanju biće reči na sastanku Saveta ministara poljoprivrede zemalja EU, koji će se održati 26. marta.

Letonski parlament je na sednici 22. februara zabranio uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije. Zabrana važi do 1. jula 2025. godine, ali se po potrebi može produžiti. Ne primenjuje se na poljoprivredne proizvode koji samo prolaze kroz baltičku zemlju i šalju se u druge zemlje članice EU.

image
VV inauguration
banner