Svet

Protesti poljskih poljoprivrednika i na granici sa Litvanijom

Farmeri pokušavaju da spreče ulazak jeftinog žita u njihovu zemlju
Protesti poljskih poljoprivrednika i na granici sa Litvanijom© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski poljoprivrednici pokrenuli su jednonedeljni protest protiv uvoza ukrajinskog žita, duž granice sa Litvanijom, saopštile su vlasti ove baltičke države. 

Farmeri, inače, mesecima blokiraju kontrolne punktove na ukrajinskoj granici u pokušaju da spreče da isporuke jeftinih proizvoda stižu kod njih i remete poljsko tržište.

Tvrde da su poljoprivredni proizvođači iz susedne zemlje u nepravednoj prednosti, s obzirom da ne moraju da se pridržavaju propisa EU niti da plaćaju poreze tog bloka.

"Cilj ovog poteza nije da se parališe važna transportna arterija ili namerno nanese šteta preduzećima, već da se skrene pažnja na pitanje tranzita žitarica iz Ukrajine i drugih zemalja koje nisu članice EU preko Litvanije", objasnili su oni.

Organizator protesta Karol Pječinski tvrdi za LTR da neće biti "potpune blokade" granice sa Litvanijom. Ono što farmeri nameravaju da urade je da zajedno sa graničnom stražom pregledaju kamione koji ulaze u Poljsku kako bi proverili da li prevoze žito, rekao je on.

Pječinski tvrdi i da ne samo ukrajinsko, već i rusko i belorusko žito ulaze u Poljsku preko litvanske teritorije.

Organizator protesta je objasnio i takozvani "ringišpil za žito"– njega navodno dobavljači koriste da zaobiđu zabrane ukrajinskog žita koje su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka.

Kamioni sa žitom iz Ukrajine prolaze kroz poljsku teritoriju u Litvaniju, što je dozvoljeno po uslovima embarga, a zatim se vraćaju u Poljsku dobijajući na granici nove papire, prema kojima žito koje nose postaje teret EU koji više ne podleže ograničenjima, naglasio je Pječinski.

image
VV inauguration
banner