Svet

Poljska zapretila: Proširićemo embargo na ukrajinske poljoprivredne proizvode ako EU ne pomogne

Varšava je spremna da finansijski pomogne u slanju viškova žita koje se nalaze u Evropi onim zemljama kojima je potrebna humanitarna pomoć, rekao je Donald Tusk
Poljska zapretila: Proširićemo embargo na ukrajinske poljoprivredne proizvode ako EU ne pomogne© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljska bi mogla da proširi embargo na ukrajinske poljoprivredne proizvode ako Evropska unija ne zaštiti tržište, ukazao je premijer Donald Tusk u Pragu posle samita Višegradske grupe koja okuplja Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku.

"Poljska se pridržava embarga na ukrajinsko žito. Moguće je, o tome razgovaramo i sa ukrajinskom stranom, da će biti neophodno proširiti embargo na druge proizvode ako EU ne pronađe efikasnije načine da zaštiti evropsko i poljsko tržište", rekao je poljski premijer.

Varšava je, kako je naveo, spremna na sufinansiranje slanja viškova žita koje se nalaze u Evropi onim zemljama kojima je potrebna humanitarna pomoć.

Odnosi Varšave i Kijeva značajno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinske poljoprivredne proizvode. U junu 2022. godine, EU je ukinula carine na svu robu koja dolazi iz Ukrajine, što je dovelo do problema sa prodajom proizvoda evropskih poljoprivrednika. Zbog toga su se krajem marta prošle godine Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka obratile šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da interveniše u krizi.

EK je usvojila privremene restriktivne mere za otklanjanje logističkih poteškoća koje su bile na snazi nekoliko meseci, a zatim je obavezala vlasti u Kijevu da uvedu kontrolu izvoza. Nakon ovoga su Bratislava, Budimpešta i Varšava najavile jednostrano produženje zabrane, a Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Situacija se dodatno pogoršala nakon što su poljske kamiondžije i farmeri počeli da blokiraju granične prelaze između Ukrajine i Poljske početkom novembra, u znak protesta zbog odluke EU da ukrajinske kamiondžije izuzme od zahteva za dobijanje dozvola za ulazak na teritoriju bloka.

Poljoprivrednici tvrde da su mere koje olakšavaju pristup Ukrajini tržištu EU dovele do nelojalne konkurencije i da su smanjile cene poljoprivrednih proizvoda u bloku.

image
VV inauguration
banner